Moc kiełków
Pędy młodych roślin zawierają wiele witamin, minerałów i białek.
Są w nich wit. (A, B, C i E) i minerały (fosfor, żelazo, miedź, fluor, cynk, wapń, jod), zdrowy tłuszcz roślinny, białko. Dobrze wpływają na cerę, regulują pracę tarczycy. Zaleca się je w wiosennych kuracjach oczyszczających. Najlepiej smakują z sałatkami owocowymi, płatkami zbożowymi, koktajlami mlecznymi, jogurtem. Mają delikatny smak.
Dostarczają witamin (A, B, C, K), mikroelementów (żelaza, fosforu, magnezu i potasu) oraz białka. Dobrze wpływają na pracę układu nerwowego i hormonalnego (mogą łagodzić objawy klimakterium). Przeciwdziałają nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom. Najlepiej smakują z daniami kuchni chińskiej, makaronem, ryżem, ziemniakami. Są lekko chrupiące i delikatne w smaku.
Dostarczają wit. (C, A, B1, B3, B9, D, K), soli mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod) i olejków eterycznych. Pobudzają przemianę materii i wydzielanie soku żołądkowego. Poprawiają pracę nerek, działają żółciopędnie i krwiotwórczo. Smakują z potrawami warzywnymi, twarogiem, jajkami, serem, wędliną. Są ostre w smaku.
Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i substancje antybakteryjne. Obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego, wzmacniają system odpornościowy i nerwowy, zwalczają bakterie Helicobacter pylorii (wywołującej wrzody żołądka), działają przeciwnowotworowo. Najlepiej smakują z kanapkami i surówkami ze świeżych warzyw. Pikantne w smaku.
Jest w nich prawie cały komplet witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K) i soli mineralnych (fosfor, wapń, magnez, potas, miedź, cynk, żelazo) i zdrowych kwasów tłuszczowych. Poprawiają przemianę materii i stan skóry. Wzmacniają kości i system odpornościowy, zapobiegają anemii. Najlepiej smakują z kanapkami i sałatkami warzywnymi. Mają orzechowy smak.