Reklama

Orzechy włoskie – właściwości lecznicze ze smakiem

W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty – zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.

Orzechy na nieśmiertelność

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają.[1] Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology potwierdza związek między spożyciem orzechów i niższym wskaźnikiem śmiertelności. Zanotowano, że osoby, które jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporne, niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety - wszystko dzięki obniżeniu podatności na groźne, śmiertelne w skutkach choroby.[2]

Reklama

Orzechy to jedne z najzdrowszych bakalii - już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego.  Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci. Ważna jest jednak ich jakość, pochodzenie oraz świeżość - to wpływa na bogactwo ich składników i wartości mineralnych.

Co kryje się w orzechach?

Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu, którego w 100 g produktu jest aż 180% Referencyjnej Wartości Spożycia. Mangan jest niezwykle cenny - pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina B6 natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Z kolei potas wspiera nasze mięśnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

O jakości orzechów w największym stopniu świadczy ich wygląd. Najlepszej jakości orzechy włoskie to te najbardziej marszczone o jasnej, błyszczącej skórce. Zawierają najwięcej cennych dla organizmu składników. Orzechy Bakalland to specjalnie wyselekcjonowane, najdorodniejsze owoce. Charakteryzują się świeżością i soczystością, ale również całymi, pięknie prezentującymi się połówkami.

Orzechy w codziennej diecie

Orzechy stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Porcja orzechów Bakalland może być doskonałą przekąską, dostarczającą jednocześnie niezbędnych wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że wiele kuchni świata swoje potrawy tworzy na bazie orzechów, np. w kuchni bałkańskiej bardzo popularnym deserem jest baklawa, w której skład wchodzą m.in. orzechy włoskie. W Indiach orzechy dodaje się do lodów, sorbetów, ciastek i puddingów, a w kuchni arabskiej orzechy i migdały stanowią podstawowy dodatek do mięs. Warto zaczerpnąć inspiracji i wykorzystać orzechy nie tylko jako dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również np. zupa z orzechów włoskich czy sałatka z kozim serem i orzechami.


[1] Badanie zostało przeprowadzone w Holandii, a obserwacje trwały nieprzerwanie od 1986 roku na ponad 120 000 osób - mężczyznach i kobietach w wieku 55-69 lat.

[2] http://www.conowego.pl/aktualnosci/jedz-orzechy-a-bedziesz-zyl-dluzej-13562/

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy