Reklama

Pięć powodów, dla których warto codziennie jeść miód

Jest bardzo zdrowy! Używaj go zamiast cukru.

To naturalny antybiotyk

Szczególnie miód lipowy i spadziowy działa antybakteryjnie, a do tego antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wspomaga układ odpornościowy. Jest zalecany m.in. osobom podatnym na infekcje i już przeziębionym, ale też dużo pracującym przy komputerze (a przez to mniej odpornym). 

Wsparcie dla serca

Z takiego działania słynie głównie miód rzepakowy. Obniża ciśnienie i wyrównuje niedobory ważnego dla układu krążenia potasu. Pomocny przy miażdżycy tętnic, niewydolności mięśnia sercowego oraz dusznicy sercowej. 


Ochrona żołądka

Mniej drażniącego kwasu solnego, zregenerowane ubytki w błonie śluzowej i zaleczone wrzody żołądka oraz dwunastnicy to zasługa m.in. miodu akacjowego. 

Reklama

Odporność na stres

Aby mniej się denerwować, nie uskarżać się na ból głowy, ale też złagodzić dolegliwości klimakteryjne, a także dobrze sypiać, warto jeść np. miód nostrzykowy. Chroni też przed chorobą wieńcową. 

Większa witalność

Dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie, a także dotkniętych anemią polecany jest m.in. miód mniszkowy


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy