Reklama

Reklama

Powody, by odstawić słodkie napoje gazowane

Rośnie zagrożenie stłuszczeniem wątroby

Reklama

Najgorsze są tu napoje słodzone fruktozą lub mieszanką cukru (glukozy lub sukrozy) i fruktozy. Zwykły cukier może być trawiony w każdej komórce ciała, fruktoza tylko w komórkach wątroby. Gdy "zatankujesz" jej za dużo, organ ten zmienia ją w tłuszcz. Część zostaje w nim i przyczynia się do rozwoju choroby, zwanej niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Część wędruje dalej jako trójglicerydy i podnosi ich poziom, co też jest szkodliwe. 

Wypijana dawka cukru bardzo przyspiesza przyrost tłuszczu brzusznego

Przerabiana na tłuszcz glukoza ląduje głównie pod skórą. Ale nie fruktoza: to głównie ona jest odpowiedzialna za to, że komórki tłuszczu trzewnego dosłownie mnożą się w oczach. I osiadają nie tylko pod skórą na brzuchu, ale też otłuszczają narządy wewnętrzne. To złe wieści, bo obecność takiego tłuszczu bardzo zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Naukowcy wręcz uważają, że słodkie napoje gazowane są jedną z głównych przyczyn epidemii cukrzycy typu 2. Zagrożenie chorobą serca rośnie ze względu na wzrost poziomu trójglicerydów. Jej ryzyko u pijących jedną małą puszkę napoju dziennie, zwiększa się aż o 20 procent!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje