Powody, dla których warto jeść buraki
Szklanka soku z tych warzyw potrafi zdziałać cuda: chroni przed katarem, uwalnia od zgagi, obniża ciśnienie krwi i dodaje energii.
Gotowały je nasze babcie i mamy. Po latach zachwytu egzotycznymi warzywami buraki wracają do łask. I dobrze, bo są wyjątkowo zdrowe, tanie i ogólnodostępne.
Mimo że nie zawierają zbyt wiele żelaza, są naturalnym środkiem krwiotwórczym. Obecność barwników (antocyjanów) sprawia, że buraki mają właściwości przeciwutleniające. Czterokrotnie zwiększają one przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagając w ten sposób układ krwionośny.
Poleca się je nadciśnieniowcom. Obecne w soku z buraków azotany podnoszą bowiem stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu.
Dzięki zawartości witamin C, B6, A i E, a także żelaza i magnezu buraki wzmacniają odporność. Są skuteczne w profilaktyce chorób wirusowych, takich jak grypa czy mononukleoza.
Ze względu na działanie wykrztuśne, warto sięgać po nie także przy przewlekłym suchym kaszlu.
Intensywna barwa buraków to zasługa betaniny. Ten przeciwutleniacz niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Sok z surowych buraków poleca się m.in. chorym na raka przewodu pokarmowego i pęcherza. Warto pić go po chemioterapii i... profilaktycznie.
Dotleniają serce, wyrównują jego pracę, łagodzą uderzenia gorąca oraz bóle głowy, a dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Buraki przywracają równowagę w zakwaszonym zbyt dużą ilością mięsa lub słodyczy żołądku. Łagodzą też skutki kaca.
...dostarczając przyszłej mamie niezbędny podczas ciąży kwas foliowy, jednocześnie nie szkodząc dziecku.
Buraki włóż do garnka, zalej wodą. Gotuj do miękkości około 60 minut. Odlej, ostudź, a następnie zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki, a potem w paseczki. Umieść w rondlu lub garnku o grubym dnie.
Wsyp cukier, wlej 40 ml wody. Gotuj 60 minut.
Cytryny sparz, obierz ze skórki. Usuń białe błonki. Owoce pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek na ćwiartki. Usuń pestki. Dodaj do buraków. Gotuj kolejną godzinę.
Dżem połącz z imbirem. Przełóż do słoiczków. Zamknij i ustaw do góry dnem.
Buraki wyszoruj, wrzuć na wrzątek. Gotuj z solą do miękkości (45-60 min). Ostudź, obierz, zmiel w maszynce do mięsa.
Dodaj kremówkę oraz jajka. Zmiksuj przygotowane składniki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Żaroodporne kokilki wysmaruj masłem.
Kokilki napełnij masą do 1/3 wysokości. Ustaw w blaszce. Wlej tyle wody, by sięgała do połowy kokilek. Piecz 30 minut w temp. 180 st. Wyjmij piankę, ozdób szczypiorkiem.
Burak pokrój, ugotuj, zmiksuj na purée. Jajka utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dolewaj olej. Dodaj masę buraczaną, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź i dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę natłuść, wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz 35-45 min w temp. 180 st. Ozdób polewą oraz posiekanymi orzechami.
Buraki wykorzystuje się do wygładzających maseczek, toników, a nawet preparatów do włosów. Uwaga! Jeśli zabarwią skórę, pomoże sok z cytryny.
Na podrażnienia: Starty miąższ z 1 buraka wymieszaj z surowym jajkiem i łyżką miodu, rozprowadź na podrażnionej lub łuszczącej się skórze twarzy. Po 10 min zmyj maseczkę letnią wodą.
Wygładzająca maseczka: Zmieszaj łyżkę soku z buraków z łyżką soku z marchwi, za pomocą wacika nałóż na twarz. Po 10 min spłucz wodą.
Metoda na pryszcze: Surowy burak obierz, zmiksuj z 1/2 szkl. poszatkowanej kapusty i 1/4 szkl. wody. Pastę rozsmaruj na kostkach lodu, wstaw do zamrażalnika. Kilka razy dziennie przecieraj krostki lodową kostką z buraczaną miksturą.
Wzmacnianie włosów: Obierz i zetrzyj 2 buraki i 5 cm korzenia imbiru, wymieszaj. Wcieraj w skórę głowy. Włosy przestaną wypadać, będą grubsze i lśniące. To sposób dla pań o ciemnych włosach (jasne burak może zafarbować).
Na blizny trądzikowe: Wymieszaj 6 łyżek soku z buraków z 3 łyżkami zsiadłego mleka. Przecieraj twarzy 2 razy dziennie. Trzymaj w lodówce 2-3 dni.
Zanim sięgniesz po leki, wypróbuj naturalne i skuteczne preparaty z buraków.
Syrop cukrowy pomoże przy suchym kaszlu i chrypce. Umyj 2 duże buraki, nożykiem wykrój w nich otwory i zasyp je do pełna cukrem. Wstaw na 40-50 min do piekarnika (140 st). Zlej powstały syrop.
Domowy zakwas pomaga przy anemii, zaparciach i nadciśnieniu. Obierz i pokrój 1/2 kg buraków, ułóż je w słoju i zalej litrem przegotowanej letniej wody. Dodaj łyżeczkę soli, 4 ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Słój zakryj i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Zakwas zlej do butelek, trzymaj w chłodzie do 2 tygodni. Pij po szklance dziennie przez 2-3 tygodnie.
Miodowa mikstura wzmocni odporność. Zetrzyj 2 surowe buraki, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i 5 łyżek miodu. Odstaw na dobę, odcedź. Pij po łyżce 2 razy dziennie.