Siedem powodów, dla których warto jeść szpinak
Uważany jest za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a badacze już wiele lat temu udowodnili jego przeciwzapalne właściwości. To bogate źródło przeciwutleniaczy i flawonoidów zaliczane jest do grupy pokarmów spowalniających starzenie i mających silne właściwości antynowotworowe. To jednak nie wszystko! Oto siedem powodów, dla których warto jeść szpinak przez cały rok.
Szpinak to bogate źródło witaminy C, która znana jest ze swoich odmładzających właściwości. Wzmacnia i chroni układ odpornościowy, przeciwdziałając jednocześnie rozwojowi toksyn oraz bakterii. Zielone liście szpinaku zmniejszają stany zapalne oraz uszkodzenia komórkowe, wspierając jednocześnie układ pokarmowy. Osoby cierpiące na problemy z krążeniem, miażdżycę i wysokie ciśnienie powinny na stałe wprowadzić szpinak do swojej diety.
1. Wrzuć do blendera garść świeżych, umytych liści szpinaku, dodaj łyżkę soku z cytryny.
2. Obierz kiwi i banana, i wrzuć owoce do blendera.
3. Dodaj 2-3 łyżki niegazowanej wody mineralnej, a całość zblenduj. Smacznego!
Szpinak to bogate źródło substancji odżywczych znanych ze swoich oczyszczających i detoksykujących właściwości. Dieta bogata w zielone liście tej rośliny ma ogromny wpływ na usprawnienie pracy wątroby - narządu, który każdego dnia odtruwa organizm z toksyn.
Obecne w szpinaku flawonoidy obniżają stany zapalne układu pokarmowego, a błonnik zapobiega zaparciom i przyspiesza przemianę materii.
1. Obierz gruszkę i jabłko i oczyść je z gniazd nasiennych. Wrzuć owoce do blendera.
2. Wyciśnij sok z dwóch limonek, dodaj garść umytego szpinaku i pokrojoną łodygę selera.
3. Dodaj 2-3 łyżki wody mineralnej, całość zblenduj. Smacznego!
Szpinak jest bogatym źródłem witamin A i C, które chronią skórę przed promieniowaniem UV i pomagają zwalczyć poczynione już przez nie szkody. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy wspierających produkcję kolagenu odpowiedzialnego za młody i zdrowy wygląd skóry. To jednak nie wszystko! Zielone liście szpinaku pomagają w odbudowie komórek skóry, co przedłuża jej młodość i zdrowy, pełen blasku wygląd.
Szpinak to jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw świata - o tym wiemy od lat. Najnowsze badania wykazały jednak, że może być również naturalnym lekiem na nadwagę. Ekstrakt z błony chloroplastów liścia szpinaku (tylakoid) daje uczucie sytości i znacznie zmniejsza apetyt. Przeprowadzone przez szwedzkich naukowców badania dowodzą, że pacjenci przyjmujący regularnie tylakoidy pochodzące ze szpinaku zaobserwowali duży spadek masy ciała (nawet do 43%!) i zmniejszenie uczucia głodu aż o 95%. Jeśli jesteś na diecie, szpinak powinien na stałe zagościć na twoim talerzu.
Przepis na pyszną tartę szpinakową znajdziesz TUTAJ
Badania wykazały, że dieta bogata w zielone liście szpinaku wzmacnia serce i chroni je przed chorobami. Szpinak zmniejsza stany zapalne i usprawnia funkcje kwasu azotowego, co poprawia ciśnienie krwi i stan naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie szpinaku zapobiega również jednej z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych - miażdżycy.
Szpinak, podobnie jak marchewka i pomidory, jest bogatym źródłem witaminy A niezbędnej do prawidłowej pracy narządu wzroku. Karotenoidy wspierają pracę siatkówki i rogówki i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się wzroku. Dieta bogata w zielone liście jest szczególnie polecana osobom starszym i tym cierpiącym na schorzenia oczu.
Szpinak to również bogate źródło żelaza, chlorofilu, wapnia, cynku, kwasu foliowego i witamin E, K i B6. Badania wykazały, że skutecznie zapobiega chorobom nowotworowym i znacznie opóźnia starzenie się organizmu.
W Crystal City w USA (stan Teksas) w 1937 roku wzniesiono pomnik ku czci rysownika E.C. Segara i stworzonego przez niego bohatera komiksów Popeye w podzięce za promowanie szpinaku w USA. Po premierze kreskówek z zabawnym marynarzem sprzedaż tego warzywa wzrosła w Stanach o 33 proc.! Władze miasta uznały, że nikt nigdy nie przyczynił się bardziej do promocji tego zdrowego i, wbrew pozorom, smacznego warzywa!