Reklama

Reklama

Tarta ze szpinakiem

Zasmakuje nawet maluchom.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 225 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g schłodzonego masła
  • 4-6 łyżek zimnej wody



Farsz:


  • 400 g szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • olej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 30-50 g startego parmezanu


Sposób przygotowania:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty, podnieś brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki. Szpinak podduś z czosnkiem na oleju, dopraw solą i pieprzem. Ostudź, dodaj ricottę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem. Z lodówki wyjmij ciasto, wyłóż na nie szpinak z ricottą, wlej masę śmietankowo-jajeczną, wymieszaj, posyp parmezanem. Zagnij brzeg ciasta do środka. Piecz 10 min, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz 20 min (do ścięcia masy i zezłocenia ciasta).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje