Tarta ze szpinakiem
Zasmakuje nawet maluchom.
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g schłodzonego masła
- 4-6 łyżek zimnej wody
Farsz:
- 400 g szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- jajko
- olej
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30-50 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty, podnieś brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki. Szpinak podduś z czosnkiem na oleju, dopraw solą i pieprzem. Ostudź, dodaj ricottę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem. Z lodówki wyjmij ciasto, wyłóż na nie szpinak z ricottą, wlej masę śmietankowo-jajeczną, wymieszaj, posyp parmezanem. Zagnij brzeg ciasta do środka. Piecz 10 min, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz 20 min (do ścięcia masy i zezłocenia ciasta).