Reklama

Syrop z sosny w czterech prostych krokach

Twoje dziecko ciągle jest przeziębione? Brak ci już pomysłów co robić, by wzmocnić jego odporność? Postaw na naturę. Maj to doskonały czas na zebranie młodych pędów sosny. Z nich w prosty sposób przygotujesz syrop, który wzmocni system immunologiczny malucha przez całe dwanaście miesięcy.

Coraz częściej chcemy wzmacniać organizm, korzystając z naturalnych rozwiązań. Tak zwane "babcine metody na zdrowie" wracają do łask. Syrop z sosny był przez  nie wyjątkowo ceniony.

Najważniejsza jest profilaktyka 

Syrop stosowany profilaktycznie, w małych dawkach, przez cały rok pozwoli uniknąć konieczności stosowania antybiotyków. Składniki zawarte w młodych pędach sosny działają wykrztuśnie i bakteriobójczo. Polecany jest szczególnie przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i infekcjach gardła. Dzięki zawartości olejku sosnowego syrop ma właściwości udrożniania dróg oddechowych. Stosowany w trakcie infekcji ułatwia oddychanie, a obecność witaminy C, węglowodanów i soli mineralnych wspiera system immunologiczny do wytężonej pracy i przyspiesza wyjście z choroby.    

Reklama

Co cennego zawierają pędy sosny? W każdym z nich znajdziemy bogactwo wartości odżywczych. Na uwagę zasługują szczególnie:

  • flawonoidy - organiczne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, moczopędnym i rozkurczowym;
  • węglowodany (cukry) - dostarczają organizmowi energię, co ma ogromne znaczenie w trakcie infekcji;
  • witamina C - silny przeciwutleniacz, który wzmacnia odporność i neutralizuje wolne rodniki;
  • sole mineralne - regulują gospodarkę wodną organizmu i korzystnie wpływają na układ kostny;
  • gorycze - związki chemiczne, które przyjmowane w małych dawkach przed jedzeniem pobudzają apetyt, działają uspokajająco i wzmacniająco. Rekomendowane są zwłaszcza dla rekonwalescentów i osób z osłabioną odpornością.  

Kiedy syrop będzie szczególnie wskazany?  

Syrop z sosny będzie korzystny dla każdego, jednak jeśli masz słabszą odporność, często się przeziębiasz, męczy cię kaszel i chrypka, nieobce ci powtarzające się infekcje gardła, czujesz się osłabiony, masz przewlekły katar, niedawno chorowałeś na grypę, cierpisz na zapalenie oskrzeli lub astmę, nie zwlekaj. Zerwij w maju młode pędy sosny i zrób uniwersalny lek dla siebie i swoich najbliższych.  

Syrop z sosny - w czterech prostych krokach

Do przygotowania syropu potrzebujemy, oprócz świeżo zerwanych pędów, cukier oraz szklane naczynie. Dobrze sprawdzi się litrowy słoik.  

1. Pędy sosny myjemy delikatnie pod bieżącą wodą i kroimy na około centymetrowej długości kawałki.

2. Wkładamy je do słoika, poszczególne partie przesypując cukrem. Warstwę około trzech centymetrów pędów przesypujemy dwoma łyżkami cukru. Ugniatamy całość, by szybciej puściła sok, ewentualnie dolewamy odrobinę wody.

3. Zakręcamy słoik i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień. Przy deszczowej aurze wydłużamy ten czas.

4. Gdy pędy puszczą sok, zlewamy go do mniejszego słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w zacienionym miejscu. Postawiony w chłodnym miejscu, bez dostępu światła, zachowa właściwości lecznicze nawet przez kilka lat. Absolutnie nie poprzestawajmy na jednym słoiku. Syrop jest skuteczny jeśli pijemy go regularnie, codziennie.  


W jakich dawkach go stosować? 

Profilaktycznie wystarczy wypić codziennie małą łyżeczkę syropu, solo, ewentualnie dodać ją do wody lub herbaty (koniecznie przestudzonej). W trakcie choroby warto zwiększyć porcje syropu: u dzieci do trzech, a u dorosłych do czterech łyżeczek na dobę. Niezaprzeczalnym atutem syropu z sosny jest jego słodki smak. Dzieci wyjątkowo chętnie poddają się tej kuracji.  

Ewa Koza, mamsmak.com      


  

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy