Zalety kawy grzybowej
Smak kawy grzybowej jest podobny do smaku normalnej kawy. Posiada natomiast bardzo wiele korzyści dla zdrowia i o wiele mniej skutków ubocznych niż zwykła kawa. Jej przygotowanie polega na parzeniu ziaren kawy z niektórymi rodzajami grzybów tak jak Ganoderma lucidum, znany również jako grzyb Reishi. Występują też inne lecznicze rodzaje grzybów takie jak Cordyceps.
Oprócz poprawy stanu zdrowia układu sercowo- naczyniowego poprzez obniżenie cholesterolu, kawa grzybowa pomaga uzyskać swobodny przepływ krwi przy jednoczesnym obniżeniu zużycia tlenu przez serce.
Chroni wątrobę
Badania naukowe wykazały, że u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu B picie kawy grzybowej przyniosło pozytywne efekty w ciągu zaledwie miesiąca. U pacjentów z podwyższonym poziomem enzymów wątroby i bilirubiny poprawę zanotowano po około trzech miesiącach.
Infekcje tego typu zwykle spowodowane są przez bakterie, które kumulują się w drogach moczowych oraz maja bardzo nieprzyjemne objawy, takie jak bóle w dolnej części brzucha, bóle przy oddawaniu moczu, częste oddawanie moczu, a nawet gorączka. Badania naukowe mówią, że przyjmowanie 150-300 mg ekstraktu z grzybów, dwa do trzech razy dziennie może wyleczy drogi moczowe.
Obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona
Choroba Parkinsona jest chorobą zwyrodnieniową, której efektem są problemy z poruszaniem się, utrzymaniem równowagi oraz koordynacji ciała. Badania naukowe udowadniają, że picie kawy grzybowej może przyczynić się do złagodzenia skutków tej choroby, zapobiegając niszczeniu komórek nerwowych. Może być skuteczna również w przypadku choroby Alzheimera.
Mówią o właściwościach przeciwzapalnych, testy wykonane w laboratorium wykazały, że związki, które są bioaktywnym wyciągiem z tych grzybów mają silne właściwości przeciwzapalne, zapobiegające starzeniu się organizmu oraz poprawiające zdrowie układu odpornościowego organizmu. Wykazano również działanie związku przeciw bakteriom i grzybom, wirusom opryszczki, wirusom grypy oraz HIV. Oznacza to, że oprócz ochrony przed chorobą Parkinsona, poprzez utrzymanie odpowiedniego stylu życia, właściwej diety oraz przyjmowania ekstraktu grzybów na przykład w postaci kawy możemy zapobiegać rozwojowi bardzo wielu chorób. Jeden z naukowców stwierdził, że dieta bogata w żywność o działaniu przeciwzapalnym może przyczynić się do kompleksowej odbudowy zdrowia.