Ziołowe kuracje dla układu krążenia
Niewłaściwa dieta, stres, niewiele ruchu i upływający czas mogą mieć zgubny wpływ na kondycję naszego serca i naczyń krwionośnych. Aby zapewnić im naturalne wsparcie, sięgnij po bogate w substancje lecznicze wyciągi z roślin.
Zbyt wysokie ciśnienie, uczucie kołatania, ból w klatce piersiowej - to mogą być sygnały świadczące o tym, że pora zadbać o serce. Lepiej ich nie bagatelizować, bo choroby układu krążenia mogą podstępnie odebrać nam zdrowie. Co zatem robić? Oprócz pamiętania o regularnych badaniach kontrolnych (EKG co 3-5 lat, lipidogram i pomiar cukru raz na 2 lata, pomiar ciśnienia nie rzadziej niż raz na pół roku) warto zastosować domową profilaktykę. Specjaliści ziołolecznictwa polecają rośliny o właściwościach antymiażdżycowych, wyciszających, regulujących ciśnienie. Warto skonsultować się z lekarzem i, jeśli nie widzi przeciwwskazań, zastosować jedną z naszych ziołowych kuracji. Na to, by zadbać o serce, nigdy nie jest za późno!
Uspokoją serce i ciśnienie
Passiflora (męczennica)
● Zalecana jest zwłaszcza osobom cierpiącym na nadciśnienie. Działa kojąco na układ nerwowy i lekko przeciwbólowo, dlatego może być pomocna np. przy migrenach wywołanych napięciem. Przepis na napar: łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 25 minut. Popijaj płyn w ciągu dnia małymi łykami.
Kozłek (waleriana)
● Złagodzi duszności, kołatanie serca lub skurcze, zwłaszcza te wywołane przez zgubny dla krążenia stres. Przepis na odwar: łyżkę korzenia kozłka zalej szklanką letniej wody i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Przecedź i pij 2 razy dziennie po pół szklanki.
Serdecznik pospolity
● Ten powszechnie rosnący chwast od dawna stosowany jest w lecznictwie ludowym jako lek nasercowy i uspokajający. Napar zaleca się szczególnie osobom starszym, przy kołataniu serca i łatwym męczeniu się. Przepis na napar: łyżkę
stołową suszonego ziela zalej szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut. Pij 2 razy dziennie po szklance.
Poprawią stan naczyń krwionośnych
Ruta zwyczajna
● Liść i ziele ruty zawierają rutynę, która dba o elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapobiegają one przylepianiu się do ścianek naczyń złogów cholesterolu i powstawaniu blaszek miażdżycowych. Przepis na napar: łyżeczkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku i przykryj na 20 minut. Pij dwa razy dziennie.
Siemię lniane
● W tych niepozornych ziarenkach kryją się kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Ich zawartość w łyżce siemienia jest taka sama, jak w 150-gramowej porcji łososia! Dodatkowo siemię zawiera wit. E ważną w zapobieganiu miażdżycy. Uczestniczy ona w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Przepis na kleik: dwie łyżeczki zmielonych nasion zalej szklanką wrzątku. Pij codziennie szklankę płynu, najlepiej przed śniadaniem.
Owoce głogu
● Głóg wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie. Przepis na napar: łyżkę suszonych owoców zalej szklanką letniej wody, ogrzewaj przez 30 min, nie dopuszczając do wrzenia, odcedź. Pij 2 razy dziennie.
Usprawnią krążenie i obniżą ryzyko wystąpienia zakrzepu
Żeń-szeń
● Zawiera aż 200 substancji leczniczych. Dzięki tzw. ginsenozydom hemoglobina może przenosić większą ilość tlenu, co sprawia, że narządy są lepiej dotlenione. Żeń-szeń wzmacnia serce i pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów we krwi. Przepis na napar: łyżeczkę suszonego korzenia zalej szkl. wody o temp. 96º C i zaparzaj 7 min. Pij rano. Usprawnią krążenie i obniżą ryzyko wystąpienia zakrzepu
Imbir
● Surowcem leczniczym jest kłącze imbiru, po które chętnie sięgamy np. przy przeziębieniu. Jest coraz więcej naukowych dowodów na to, że imbir pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym: obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także zapobiega zlepianiu się jej płytek. Przepis na napój: kilka plasterków imbiru zalej szklanką wrzątku.
Miłorząb japoński
● Wyciąg z miłorzębu zmniejsza napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, zwiększając ich elastyczność. Hamuje zlepianie się płytek krwi, więc zapobiega niebezpiecznym dla układu krążenia zakrzepom. Przepis na herbatkę: łyżeczkę suszonego ziela zalej szklanką wody o temp. 96º C i zaparzaj 4-7 min. Pij rano.
Najlepsze do posiłków
Ocet jabłkowy
Dodawaj go do sałatek lub pij na czczo łyżkę dziennie. Zawiera pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, a także wit. E, poprawiającą pracę serca.
Oleje roślinne
Oleje: słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron i rzepakowy zawierają kwasy omega-6 korzystne dla serca. Zwłaszcza nasz najpopularniejszy olej rzepakowy zawiera optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który wynosi 2:1, a to właśnie jest ważne w profilaktyce chorób układu krążenia. Dodawaj więc ten olej do warzyw surowych i gotowanych.