ZDROWIE | Czwartek, 23 lipca 2020 (16:33)
Tłuszcz ma złą prasę. W trosce o sylwetkę staramy się ograniczyć jego spożywanie, bo jest najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym. Tłuszcz jednak tłuszczowi nierówny i jakkolwiek zasadne jest eliminowanie tłuszczów trans, to spożywanie dobrej jakości tłuszczów jest konieczne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
1 / 9
Do czego potrzebne nam tłuszcze? 1. Tłuszcze są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i linolenowego. 2. Z nich pozyskamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. 3. Ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie. 4. Hamują skurcze żołądka i wydzielanie soku żołądkowego. 5. Są składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych.
Źródło: 123RF/PICSEL