Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza, Katarzyna Gubała
Zdrowe dziecko to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody wegeamator? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla ciebie.
Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo receptur potrafi przygotować nawet kilkuletnie dziecko?
Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o tym, by zjeść drugie śniadanie w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz rezygnować z mięsa. Zielona kuchnia w Zdrowym dziecku jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce!
Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców!
Ta książka jest wyjątkowa:
- Dania bez mięsa, glutenu i laktozy nigdy nie były takie proste
- Znajdziesz w niej potrawy odpowiednie dla niejadka czy alergika
- Każdy zabiegany rodzic przekona się, że można gotować zarówno szybko, jak i zdrowo
- Dzięki łatwym recepturom dzieci będą mogły same stworzyć zdrowe słodycze
- Poznasz mnóstwo przepisów na drugie śniadania do szkoły
- Ugotujesz aż 104 wegedania, każde w niespełna 30 minut
- Nie musisz być wege, żeby posiłki smakowały Tobie i całej rodzinie
- To doskonały prezent dla każdego, kto ma w rodzinie alergików, wegetarian czy wegan
Katarzyna Gubała - propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by dania wegańskie gościły w polskich domach i restauracjach. Koordynatorka ogólnopolskiej kampanii Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni". Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege, doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Wieloletnia redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie z wegetariańską i wegańską kuchnią oraz Wege przewodnika. Obecnie redaktor naczelna magazynu Ekostyle. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Bomba pozytywnej energii. Prowadzi blog www.katarzynagubala.pl.
Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach!