Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.


Dania z jajek

Reklama

I. Kolorowe jajka z różnymi farszami

Za 25 zł:

Składniki: 

●14 jajek ●sól ●pieprz ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●2 ogórki kiszone ●1/2 papryki ●2-3 cebulki maryn. ●koperek; farsz 2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki ●koperek

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na cienkie paski, resztę składników drobno posiekaj. Umyj cytrynę i pokrój w plasterki, a następnie w trójkąty. Ułóż na talerzu. W otwory po żółtkach nałóż porcję majonezu z żółtkami. Wymieszaj składniki różnych farszów i napełnij nimi jajka. Udekoruj ziołami, resztą majonezu, podaj oprószone solą i pierzem.

Za 15 zł:

Składniki: 

●14 jajek ●sól ●pieprz (najlepiej świeżo zmielony) ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●ogórek kiszony ●1/2 pomidora ●1/3 zwykłej cebuli ●koperek; farsz 2: ●2 rzodkiewki ●plasterek żółtego sera ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster szynki konserwowej ●1/3 szklanki kukurydzy z puszki ●ogórek konserwowy

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Część z nich (6) przekrój wzdłuż na pół, a części jajek (8) odkrój czubki. Wyjmij żółtka, utrzyj je z majonezem. Szynkę konserwową pokrój w kostkę, resztę składników obierz lub oczyść i posiekaj. W otwory po żółtkach w jajkach włóż porcję majonezu z żółtkami. Następnie wymieszaj składniki poszczególnych nadzień i napełnij nimi jajka. Udekoruj nafaszerowane jajka ziołami, resztą majonezu i podaj oprószone solą i pierzem.

II. Jaskółcze gniazda

Za 35 zł:

Składniki: 

●60 dag cielęciny na sznycle ●4 jajka ●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko nie do końca się ścięło. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, z jednej strony posmaruj musztardą i posyp natką. Obrane jajka ułóż na mięsie, zawiń. Usmaż na oleju na złoto. Dolej wino, zmniejsz ogień i duś jeszcze przykryte 5-6 min.

Za 19 zł:

Składniki: 

●podwójna pierś kurczaka ●4 jajka ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso oprósz solą, pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, z jednej strony posmaruj musztardą, posyp natką. Obrane jajka ułóż na mięsie, zawiń. Usmaż na oleju. Dolej bulion, zmniejsz ogień i duś przykryte 5-6 min.

III. Wiosenne białe ragout

Za 22 zł:

Składniki: 

●8 jajek na twardo ●30 dag kalafiora lub kalarepki ●kilka szparagów (świeżych lub ze słoika) ●marchew ●6 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag masła ●kremówka ●trybula ●cytryna ●bulion ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa gotuj 7-8 min (bez ziemniaków). Wyjmij. Odmierz 4 szkl. wywaru. W innym garnku 5 min gotuj pokrojone ziemniaki. Odcedź. Masło zasmaż z mąką. Dodaj wywar, śmietanę. Ugotuj. Dodaj posiekaną trybulę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dołóż ćwiartki jaj.

Za 16 zł:

Składniki: 

●8 jajek ugotowanych na twardo ●pietruszka ●szkl. mrożonej fasolki ●marchew ●8 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag masła ●śmietana do zup ●pęczek natki ●cytryna ●bulion ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa gotuj 7-8 min (bez ziemniaków). Wyjmij. Odmierz 4 szkl. wywaru. W innym garnku 5 min gotuj pokrojone ziemniaki. Odcedź. Masło zasmaż z mąką. Dolej wywar, śmietanę. Ugotuj. Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka.

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przepis | Dania | słodycze

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje