Reklama

Paprykarz z grzybów po węgiersku

800 g prawdziwków lub podgrzybków (świeżych); 2 cebule; płaska łyżka słodkiej papryki w proszku; 100 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki oleju słonecznikowego; pół szklanki kwaśnej śmietany; sól, pieprz.

800 g prawdziwków lub podgrzybków (świeżych); 2 cebule; płaska łyżka słodkiej papryki w proszku; 100 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki oleju słonecznikowego; pół szklanki kwaśnej śmietany; sól, pieprz.

Grzyby oczyścić, najlepiej pędzelkiem, niezbyt drobno posiekać. Na patelni rozgrzać drobno posiekaną słoninę lub olej, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, lekko zezłocić. Patelnię zdjąć z ognia, wsypać paprykę, rozprowadzić w tłuszczu, postawić na ogniu dodać grzyby i dusić na średnim ogniu ok. 15 min, czasami mieszając. Wlać śmietanę (jeśli rzadka, rozmieszać ją wcześniej z łyżeczką mąki), całość zagotować, doprawić solą i pieprzem, podawać najlepiej z kluseczkami galuszka.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieprz | grzyby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy