Jak komponować dietę Juniora?
Pierwsze urodziny to wyjątkowy moment. Warto jednak pamiętać, że choć maluch skończył już 12 miesięcy, nadal szybko się rozwija. W dalszym ciągu ma szczególne potrzeby, zwłaszcza żywieniowe, a jego delikatny brzuszek wymaga wyjątkowej troski.
Dlatego właśnie należy kontynuować ochronę dojrzewającego organizmu przez odpowiednie żywienie. Choć ma już rok, dziecko nie stało się jeszcze małym dorosłym.
Ukończenie przez dziecko 12. miesiąca życia to istotna chwila.
Dieta malucha jest już wtedy bardzo urozmaicona, jednak nadal ma on inne potrzeby żywieniowe niż dorośli.
Brzuszek rocznego dziecka wciąż dojrzewa i jest bardzo delikatny, dlatego potrzebuje odpowiedniego wsparcia.
Junior potrzebuje więcej pewnych składników pokarmowych niż dorośli, m.in. wapnia, żelaza czy witaminy D.
Intensywny rozwój
Szczególna opieka 1000 pierwszych dni życia dziecka, liczone już od poczęcia przez pierwsze lata, to wyjątkowy czas. Młody organizm bardzo intensywnie się wtedy rozwija i jest szczególnie podatny na wpływ czynników zewnętrznych, w tym sposób żywienia.
Rodzice w tym okresie (bardziej niż kiedykolwiek później) mogą pozytywnie wpływać na nawyki żywieniowe i rozwój dziecka w przyszłości. Powinni więc zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego menu malucha - zbilansowane żywienie jest podstawą prawidłowego rozwoju.
Dieta po 1. roku życia powinna być odmienna od diety dorosłych, odpowiednio zróżnicowana i zawierać właściwe ilości niezbędnych składników pokarmowych.
Mam roczek!
Po ukończeniu 12. miesiąca życia dieta malucha powinna być już bardzo urozmaicona. Należy pamiętać jednak, że musi być także bezpieczna i odpowiednio dopasowana do etapu jego rozwoju. Jej podstawę nadal powinno stanowić mleko i produkty mleczne, w tym mleko modyfikowane.
Uzupełniaj niedobory
Dieta Juniora powinna różnić się od tej stosowanej przez rodziców - jadłospis dorosłych nie zawsze jest w stanie pokryć zapotrzebowanie malucha na witaminy czy składniki mineralne. Małe dziecko potrzebuje nawet 4 do 8 razy więcej pewnych składników pokarmowych niż dorośli (żelaza, wapnia czy witaminy D).
Przykład: aż 52 proc. polskich dzieci w wieku 1-3 lata spożywa niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą. Pomocą dla mamy w pokryciu zapotrzebowania na m.in. ten składnik w diecie małego dziecka mogą być mleka modyfikowane typu Junior.
Mleko modyfikowane Bebiko PRO+ 3 zawiera 30 proc. więcej błonnika niż średnia zawartość tego składnika w innych mlekach modyfikowanych po 1. roku życia. Zawiera także:
wapń i witaminę D dla mocnych kości,
żelazo dla rozwoju poznawczego,
omega 3 (ALA) niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego.
Bebiko PRO+ 3, podobnie jak inne mleka modyfikowane, zawiera wapń, witaminę D, żelazo i kwas alfa-linolenowy (ALA).
Słowniczek pojęć:
Błonnik - włókno roślinne, nieulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka.
Omega 3 - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią istotny składnik zdrowego żywienia. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.
Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.