Reklama

Reklama

Babeczki Red Velvet

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do babeczek.

Składniki na 6 porcji:

  • kostka do pieczenia np. Kasia (180 g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 315 g drobnego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama

Kremowy lukier:

  • 250 ml mleka
  • 55 g mąki pszennej
  • kostka do pieczenia np. Kasia (250 g)
  • 210 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do babeczek.

2. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem. Wbij jajka i miksuj minutę. Dodaj aromat, następnie kakao wymieszane z barwnikiem spożywczym i 2 łyżeczkami wody. Zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i jogurt. Wymieszaj.

3. Przełóż masę do foremek. Piecz 20-25 minut.

4. Na lukier zagotuj mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Wstaw do lodówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje