Magda Gessler: polska kuchnia to największa kuchnia fusion na świecie

Kuchnia to jest dziedzictwo narodowe, to część kultury. Poza tym to jest część rytuału, który zbliża do siebie - podkreśla Magda Gessler, z którą będzie można spotkać się na wrocławskich targach Pyszna Polska.

fot. VIPHOTO
fot. VIPHOTOEast News

PAP Life: Jakie smaki przywodzi pani na myśl Polska?

Magda Gessler: Polska kuchnia jest wyborna, smakuje pomidorem świeżo zerwanym z krzaka, poziomką, cudownym białym serem, najlepszym chlebem na świecie, genialnym masłem, prawdziwą śmietaną. Smakuje naturą, ogromną ilością kopru, wiosną, bardzo dużo ilością ziół.

PAP Life: Uczymy się polskich smaków?

M.G.: Zaczynamy kochać polskie smaki, zaczynamy marzyć o prostych polskich smakach i nie jest to wyjątkiem. Trochę pozwiedzaliśmy, powyjeżdżaliśmy i zobaczyliśmy, że równie pysznie, równie dobrze i bezpiecznie wypoczywa się w Polsce.

PAP Life: W ustach wielu znawców i szefów kuchni, kuchnia zyskała miano dziedzictwa narodowego - dostrzegamy ten narodowy walor?

M.G.: Kuchnia to jest dziedzictwo narodowe, to część kultury. Poza tym to jest część rytuału, który zbliża do siebie. Wspólne jedzenie, wychodzenie z rodziną do restauracji, to łączy. To zawsze powód do tego, żeby się spotkać, porozmawiać. Dość tego szybkiego fastfoodu, dość sushi, które osobiście bardzo lubię, ale nie można opierać całej swojej diety na sushi, kiedy mamy tak wspaniałą kuchnię. Polska kuchnia jest fantastyczna i równie zdrowa, może nawet zdrowsza.

PAP Life: Ale trochę przyzwyczailiśmy siebie i turystów, że polska kuchnia stoi kapustą, schabowym i pierogami.

M.G.: Trwa nieustająca walka, żeby polskiej kuchni nie utożsamiać tylko z kapustą, pierogami, schabowym. Wydaje mi się, że dużą krzywdę, zupełnie niechcący, zrobiła polonia. Kuchnia wielonarodowościowa - żydowska, tatarska, rosyjska, włoska - królowej Bony, francuska, austriacka, niemiecka - to wszystko jest w Polsce. Jesteśmy największym fusion na świecie.
Polska jest fantastycznym producentem szparagów, producentem najlepszych truskawek, malin, czarnej porzeczki. Świat musi się o tym dowiedzieć i za sprawą dań i samych produktów - czemu służą targi Pyszna Polska, które odbędą się 2-4 czerwca w Hali Stulecia we Wrocławiu, na które serdecznie zapraszam.
Z Magdą Gessler rozmawiała Monika Dzwonnik (PAP Life)
mdn/ jbr/

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas