Reklama

Reklama

Aksamitny pasztet z ciecierzycy

Doskonały pomysł na świąteczny stół

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 100 g żurawiny np. Całe Owoce Bakalland
  • 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Szczypta wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cieciorkę zalewamy zimną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnie odcedzamy wodę, zalewamy ponownie dodajemy sodę i gotujemy aż do momentu, aż cieciorka z łatwością da radę zgnieść się w dłoni. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. Dajemy posiekaną marchewkę doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki razem z cieciorką blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Masę przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy mus. W rondelku podgrzewamy suszone owoce z dodatkiem octu balsamicznego i odrobiną wody, do momentu aż zmiękną. Następnie delikatnie blendujemy. Przed podaniem pasztet studzimy, a gotowe kanapki smarujemy musem z suszonych owoców. 

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje