Aksamitny pasztet z ciecierzycy
Doskonały pomysł na świąteczny stół

Składniki
- 2 szklanki ciecierzycy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 100 g żurawiny np. Całe Owoce Bakalland
- 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Szczypta wędzonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cieciorkę zalewamy zimną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnie odcedzamy wodę, zalewamy ponownie dodajemy sodę i gotujemy aż do momentu, aż cieciorka z łatwością da radę zgnieść się w dłoni. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. Dajemy posiekaną marchewkę doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki razem z cieciorką blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Masę przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy mus. W rondelku podgrzewamy suszone owoce z dodatkiem octu balsamicznego i odrobiną wody, do momentu aż zmiękną. Następnie delikatnie blendujemy. Przed podaniem pasztet studzimy, a gotowe kanapki smarujemy musem z suszonych owoców.