Reklama

Reklama

Amerykański pie z kremem albo owocami

Te ciasta to prawdziwa rozkosz podniebienia. Soczyste owoce i aksamitny krem otoczone kruchym ciastem. Palce lizać!

Apple pie with nectarines - szarlotka z nektarynkami

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 kg (łącznie) jabłek i nektarynek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • po 2 łyżki cukru i mąki ziemniaczanej
  • masło do formy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder oraz żółtka i sól. Dołóż masło. Wlej 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut.

2. Jabłka i nektarynki oczyść. Owoce potnij na cząstki. Wrzuć do miseczki. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Posyp mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wymieszaj.

3. Formę (śr. 26 cm) posmaruj masłem. Odetnij 2/3 ciasta, rozwałkuj je, wylep spód  i bok formy. Napełnij owocami. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij w paski.

4. Z pasków ciasta ułóż na owocach kratkę. Wystające kawałki ciasta zawiń, by powstał grubszy brzeg. Posmaruj jajkiem. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st. 

Reklama

Dobra rada cukiernika

Jeśli owoce są bardzo soczyste, oprócz mąki ziemniaczanej dodaj do nich 4-5 poruszonych herbatników. Ciastka wchłoną nadmiar soku i z kruchego spodu nie zrobi się zakalec.


Lemon pie - cytrynowiec z bezą

Czas przyrządzenia: ok. 35 min + pieczenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - spód:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko

Składniki - masa i beza:

  • 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 szkl. cukru
  • sok z 5 cytryn
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła i 1 jajko. Zagnieć. Ciasto zawiń w folię i schładzaj 30 minut.

2. Masa: sok z cytryn zagotuj z 1 szkl. cukru, masłem i 2 szkl. wody. Zagęść mąką ziemniaczaną. Zdejmij z ognia. Dodaj 6 żółtek.

3. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Piecz  20 minut w 200 st. Nałóż masę. Wstaw do lodówki na 1 godz. Białka ubij z resztą cukru.

4. Kiedy masa cytrynowa stężeje, rozsmaruj na niej masę bezową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225 st. Piecz 10 minut, aż beza się zrumieni.

Dobra rada cukiernika

Bezę na cytrynowcu szybciej zrumienisz, jeśli rozgrzany piekarnik ustawisz dodatkowo na termoobieg. 


Pumpkin pie - dyniowy placek

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 40 dag musu z dyni (1 puszka po mleku)
  • 4 jajka
  • 15 dag mascarpone
  • 1 op. przyprawy korzennej
  • 1 pomarańcza
  • bita śmietana oraz cynamon do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Trochę masła odłóż do formy, resztę zagnieć z masłem orzechowym, mąką, cukrem, 3 łyżkami wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

2. Pomarańczę sparz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. W jednej miseczce połącz mleko  i jajka, w drugiej - sok i skórkę z pomarańczy oraz dynię i mascarpone.

3. Obie masy wymieszaj, wsyp przyprawę. Miksuj, aż się połączą. Formę na pie (śr.  23 cm) posmaruj odłożonym masłem. Ciasto cienko rozwałkuj.

4. Formę wylep ciastem. Nałóż masę dyniową. Piecz 1 godz. w 180 st. Pod koniec przykryj folią aluminiową. Wystudź. Udekoruj śmietaną i cynamonem.

Dobra rada cukiernika

O tej porze roku bez trudu kupisz dynię piżmową oraz hokkaido. Obie nadają się na mus. By go przygotować, miąższ dyni uduś i zmiksuj. Możesz  go też upiec (1 godz. w 180 st). Wtedy będzie słodszy i bardziej aromatyczny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasta z owocami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje