Amerykański pie z kremem albo owocami
Te ciasta to prawdziwa rozkosz podniebienia. Soczyste owoce i aksamitny krem otoczone kruchym ciastem. Palce lizać!
Apple pie with nectarines - szarlotka z nektarynkami
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder oraz żółtka i sól. Dołóż masło. Wlej 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut.
2. Jabłka i nektarynki oczyść. Owoce potnij na cząstki. Wrzuć do miseczki. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Posyp mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wymieszaj.
3. Formę (śr. 26 cm) posmaruj masłem. Odetnij 2/3 ciasta, rozwałkuj je, wylep spód i bok formy. Napełnij owocami. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij w paski.
4. Z pasków ciasta ułóż na owocach kratkę. Wystające kawałki ciasta zawiń, by powstał grubszy brzeg. Posmaruj jajkiem. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.
Dobra rada cukiernika
Jeśli owoce są bardzo soczyste, oprócz mąki ziemniaczanej dodaj do nich 4-5 poruszonych herbatników. Ciastka wchłoną nadmiar soku i z kruchego spodu nie zrobi się zakalec.
Lemon pie - cytrynowiec z bezą
Sposób przygotowania:
1. Spód: mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła i 1 jajko. Zagnieć. Ciasto zawiń w folię i schładzaj 30 minut.
2. Masa: sok z cytryn zagotuj z 1 szkl. cukru, masłem i 2 szkl. wody. Zagęść mąką ziemniaczaną. Zdejmij z ognia. Dodaj 6 żółtek.
3. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Piecz 20 minut w 200 st. Nałóż masę. Wstaw do lodówki na 1 godz. Białka ubij z resztą cukru.
4. Kiedy masa cytrynowa stężeje, rozsmaruj na niej masę bezową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225 st. Piecz 10 minut, aż beza się zrumieni.
Dobra rada cukiernika
Bezę na cytrynowcu szybciej zrumienisz, jeśli rozgrzany piekarnik ustawisz dodatkowo na termoobieg.
Pumpkin pie - dyniowy placek
Sposób przygotowania:
1. Trochę masła odłóż do formy, resztę zagnieć z masłem orzechowym, mąką, cukrem, 3 łyżkami wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
2. Pomarańczę sparz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. W jednej miseczce połącz mleko i jajka, w drugiej - sok i skórkę z pomarańczy oraz dynię i mascarpone.
3. Obie masy wymieszaj, wsyp przyprawę. Miksuj, aż się połączą. Formę na pie (śr. 23 cm) posmaruj odłożonym masłem. Ciasto cienko rozwałkuj.
4. Formę wylep ciastem. Nałóż masę dyniową. Piecz 1 godz. w 180 st. Pod koniec przykryj folią aluminiową. Wystudź. Udekoruj śmietaną i cynamonem.
Dobra rada cukiernika
O tej porze roku bez trudu kupisz dynię piżmową oraz hokkaido. Obie nadają się na mus. By go przygotować, miąższ dyni uduś i zmiksuj. Możesz go też upiec (1 godz. w 180 st). Wtedy będzie słodszy i bardziej aromatyczny.