Reklama

Reklama

Amerykański pie z kremem albo owocami

Te ciasta to prawdziwa rozkosz podniebienia. Soczyste owoce i aksamitny krem otoczone kruchym ciastem. Palce lizać!

Apple pie with nectarines - szarlotka z nektarynkami

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 kg (łącznie) jabłek i nektarynek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • po 2 łyżki cukru i mąki ziemniaczanej
  • masło do formy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder oraz żółtka i sól. Dołóż masło. Wlej 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut.

Reklama

2. Jabłka i nektarynki oczyść. Owoce potnij na cząstki. Wrzuć do miseczki. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Posyp mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wymieszaj.

3. Formę (śr. 26 cm) posmaruj masłem. Odetnij 2/3 ciasta, rozwałkuj je, wylep spód  i bok formy. Napełnij owocami. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij w paski.

4. Z pasków ciasta ułóż na owocach kratkę. Wystające kawałki ciasta zawiń, by powstał grubszy brzeg. Posmaruj jajkiem. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st. 

Dobra rada cukiernika

Jeśli owoce są bardzo soczyste, oprócz mąki ziemniaczanej dodaj do nich 4-5 poruszonych herbatników. Ciastka wchłoną nadmiar soku i z kruchego spodu nie zrobi się zakalec.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta z owocami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje