Aromatyczny kapuśniak

Tradycyjna polska zupa. Sycąca i aromatyczna!

Zupa z kapustą i ziemniakami
Zupa z kapustą i ziemniakami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cebulę umyć i naciąć z góry, nie obierać. Mięso opłukać, zalać 2 litrami wody i zagotować. Zebrać szumowinę, dodać cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dodać łyżeczkę soli, następnie zmniejszyć temperaturę palnika i gotować jeszcze przez 1,5 h.

W tym czasie odcisnąć kapustę (nie wylewać soku), poszatkować, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka.

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki.

Na patelni podsmażyć marchewkę, pietruszkę, seler i mieszać, ok. 5 minut. Następnie zmniejszyć moc palnika, dodać ½ szklanki wody i gotować chwilę aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać por i wszystko razem jeszcze chwilę dusić.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, odstawić na bok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, usunąć pestki.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Z wywaru wyciągnąć mięso, cebulę i przyprawy. Dodać za to ziemniaki, przesmażony boczek i łyżeczkę soli. Gotować, aż ziemniaki będą delikatnie miękkie. Następnie dołożyć warzywa z patelni, pomidory, trochę pieprzu, majeranek i gotować do miękkości ziemniaków.

Dodać kapustę razem z wodą, w której się gotowała i zagotować. Można dodać odłożoną wodę spod kapusty do smaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas