Reklama

Reklama

Aromatyczny kapuśniak

Tradycyjna polska zupa. Sycąca i aromatyczna!

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • mały kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 litry zimnej wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 120 g boczku lub bekonu (surowego lub wędzonego)
  • 2 pomidory
  • pół kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania

Cebulę umyć i naciąć z góry, nie obierać. Mięso opłukać, zalać 2 litrami wody i zagotować. Zebrać szumowinę, dodać cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dodać łyżeczkę soli, następnie zmniejszyć temperaturę palnika i gotować jeszcze przez 1,5 h.

Reklama

W tym czasie odcisnąć kapustę (nie wylewać soku), poszatkować, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. 

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki. 

Na patelni podsmażyć marchewkę, pietruszkę, seler i mieszać, ok. 5 minut. Następnie zmniejszyć moc palnika, dodać ½ szklanki wody i gotować chwilę aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać por i wszystko razem jeszcze chwilę dusić. 

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, odstawić na bok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, usunąć pestki. 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Z wywaru wyciągnąć mięso, cebulę i przyprawy. Dodać za to ziemniaki, przesmażony boczek i łyżeczkę soli. Gotować, aż ziemniaki będą delikatnie miękkie. Następnie dołożyć warzywa z patelni, pomidory, trochę pieprzu, majeranek i gotować do miękkości ziemniaków.

Dodać kapustę razem z wodą, w której się gotowała i zagotować. Można dodać odłożoną wodę spod kapusty do smaku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje