Reklama

Reklama

Babka cytrynowa

Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 cytryny
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1. Cytryny ugotuj (muszą być miękkie - aby dało się je przekłuć wykałaczką). Przetnij, wyjmij pestki. Połówki cytryn przetrzyj przez sito, a potem utrzyj, dodając na zmianę cukier i żółtka. Rozetrzyj wszystko na białą masę. 

2. Białka mocno ubij i dodawaj porcjami na przemian z mąką, mieszając masę w jedną stronę. Następnie masę wlej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i piecz przez godzinę w temp. 180 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje