Barszcz biały

Najlepiej smakuje w święta!

Barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą123RF/PICSEL

Składniki:

Zakwas:

  • szklanka mąki razowej
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Barszcz:

  • 500 ml zakwasu
  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 150 ml śmietany
  • 4 jajka
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 3 suszone grzyby
  • 1 łyżka oleju
  • natka
  • chrzan
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą wodą, wymieszaj, przykryj gazą, odstaw na trzy dni w ciepłe miejsce. Grzyby namocz, jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę kilka minut grilluj na patelni.

2. Włoszczyznę obierz, zalej 1,5 l wody, dodaj kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Dodaj zakwas, majeranek, chrzan, sól, pieprz. Całość gotuj jeszcze 15 minut.

3. Połącz kilka łyżek zupy ze śmietaną, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Na talerze wlewaj zupę, włóż kiełbasę i jajko. Zupę dekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas