Barszcz biały
Najlepiej smakuje w święta!
Składniki:
Zakwas:
- szklanka mąki razowej
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Barszcz:
- 500 ml zakwasu
- 4 białe surowe kiełbasy
- 150 ml śmietany
- 4 jajka
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- 3 suszone grzyby
- 1 łyżka oleju
- natka
- chrzan
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą wodą, wymieszaj, przykryj gazą, odstaw na trzy dni w ciepłe miejsce. Grzyby namocz, jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę kilka minut grilluj na patelni.
2. Włoszczyznę obierz, zalej 1,5 l wody, dodaj kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Dodaj zakwas, majeranek, chrzan, sól, pieprz. Całość gotuj jeszcze 15 minut.
3. Połącz kilka łyżek zupy ze śmietaną, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Na talerze wlewaj zupę, włóż kiełbasę i jajko. Zupę dekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.