Zrób zapasy już w lipcu. Specjały, które zimą urozmaicą twoje menu
Najwyższy czas, by zacząć przygotowywać prawdziwe kulinarne skarby. Mowa oczywiście o przetworach, które będą doskonałym urozmaiceniem jesienno-zimowego menu. Jakie przetwory robić w lipcu? Sprawdźcie.

Co w lipcu można zrobić z owoców i warzyw? To w końcu miesiąc, w którym sezon na przetwory rusza pełną parą. Dzięki temu możemy zamknąć w słoikach czy butelkach namiastkę lata.
Spis treści:
Zrób zapasy już teraz. Jakie przetwory zrobić w lipcu?
Takie specjały będą idealnym urozmaiceniem jesienno-zimowego menu. Jakie przetwory robić w lipcu? Oto lista.
Sezon na przetwory rozpoczyna się w maju, kiedy to możemy przygotowywać dżemy czy kompoty z wczesnych owoców. Czerwiec to natomiast idealny moment m.in. na konfitury z truskawek.
Lipiec z kolei przynosi pełen wachlarz możliwości. Wakacyjny miesiąc to idealny czas na dżemy, nalewki czy kompoty z wiśni. Ale nie tylko! W tym miesiącu możemy przygotować domowe ogórki kiszone i konserwowe.
Jeśli szukasz pomysłu, co jeszcze i dlaczego warto kisić, z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Oto jej przepisy na kiszonki:

Lipiec to również sezon na morele, jagody, jeżyny, maliny. Na ich bazie można przygotować kompoty, dżemy czy konfitury. Do listy dobrze jest dodać porzeczki i agrest. To również dobry czas na przygotowanie specjałów ze śliwek i brzoskwiń.
Z jakich warzyw zrobić lipcowe przetwory? Tutaj też mamy sporo opcji. Do zawekowania polecają się bakłażan, fasolka szparagowa, cukinia czy kalarepa. W kolejce ustawiają się też pierwsze pomidory i grzyby kurki.
Zobacz również:
- Nowy hit wśród przetworów. Ogórki w tej zalewie konkurencję zostawiają w tyle
- Kroję ogórki i mieszam je z miodem. Prosta sałatka będzie hitem każdego obiadu
- Witaminy zamknięte w słoiku. Przygotowanie jest proste i szybkie
- Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacie
Jakie przetwory zrobić w sierpniu?
Sezon na przetwory nie zwalnia tempa również w sierpniu. Miesiąc ten jest idealny na przygotowanie specjałów z grzybami i ogórkami w roli głównej. To też idealny czas na przetwory z pomidorów.

Na liście owoców i warzyw znajdują się również śliwki, mirabelki, pierwsze gruszki i jabłka, maliny i wiśnie. W słoikach możemy zamknąć również przysmaki z cukinii, patisonów i kabaczków.
Dzięki temu cenne witaminy i składniki zamkniesz w słoiku, a domowe przysmaki świetnie urozmaicą jesienno-zimowe menu. Smacznego!