Bazlama - chleb po turecku

Klasyczna turecka bazlama to chlebek, który powstaje dość nietypowo, nie w piecu, a na patelni. Może być samodzielną przekąską, jak również spodem do pizzy. Wszystko zależy od naszej inwencji. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Bazlama uchodzi za tradycyjny przysmak z tureckiej wsi
Bazlama uchodzi za tradycyjny przysmak z tureckiej wsi 123RF/PICSEL

1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w niepełnej szklance ciepłej wody (nie może być gorąca!), odstawiamy na 15 minut. 

2. W miseczce łączymy wyrośnięte drożdże z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je ręcznie, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie "odchodzić od ręki". Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do 60 minut).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Ręcznie lub przy pomocy wałka formujemy okrągłe placuszki. Każdy smażymy po kilka minut z obu stron na niewielkim ogniu na suchej patelni (najlepiej nadaje się do tego celu typowa patelnia naleśnikowa).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas