Reklama

Reklama

Bazlama - chleb po turecku

Klasyczna turecka bazlama to chlebek, który powstaje dość nietypowo, nie w piecu, a na patelni. Może być samodzielną przekąską, jak również spodem do pizzy. Wszystko zależy od naszej inwencji. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w niepełnej szklance ciepłej wody (nie może być gorąca!), odstawiamy na 15 minut. 

2. W miseczce łączymy wyrośnięte drożdże z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je ręcznie, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie "odchodzić od ręki". Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do 60 minut).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Ręcznie lub przy pomocy wałka formujemy okrągłe placuszki. Każdy smażymy po kilka minut z obu stron na niewielkim ogniu na suchej patelni (najlepiej nadaje się do tego celu typowa patelnia naleśnikowa).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje