Bezglutenowe ciasto bez pieczenia
Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

Składniki
na spód
- 1 czubata szklanka mąki kokosowej (lub zmielone wiórki kokosowe)
- 1 szklanka orzechów nerkowca (lub inne orzechy np. laskowe lub migdały)
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego cukru lub 0,5 szklanki daktyli)
- 1 banan
- 2 łyżki kakao (lub karobu)
- 200 ml oleju kokosowego, najlepiej w formie niepłynnej, ale też nie zupełnie twardej
Składniki
- warstwa owocowa
- 2 szklanki musu jabłkowego (lub innego)
- 1 łyżeczka agaru (lub 1 łyżka żelatyny)
Składniki
- śmietanka kokosowa
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę, jak na kruche ciasto. Następnie wyklejamy nimi formę do ciasta, zostawiając wyższe brzegi. Jedną łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na spód ciasta. Śmietankę kokosową ubijamy. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum godzinę.