Brownie z czerwonej fasoli

Ciasto z czerwonej fasoli? Choć brzmi to dziwnie, wypiek smakuje świetnie. I nie zawiera ani grama mąki. Warzywna baza jest praktycznie niewyczuwalna. Fasola osączona z zalewy, musi być dokładnie przepłukana na sitku pod ciepłą, bieżącą wodą. To warunek udanego wypieku!

Przez lata wypieki z fasoli uchodziły za te "kryzysowe". Dziś stały się modne!
Przez lata wypieki z fasoli uchodziły za te "kryzysowe". Dziś stały się modne!123RF/PICSEL

1. Fasolę osączamy z zalewy, bardzo starannie przepłukujemy, np. na sicie, pozostawiamy do przeschnięcia.

2. Wszystkie składniki, włącznie z opłukaną fasolą (ale bez czekolady!) umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Powstałą masę umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasto.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas