Kilka ruchów wałkiem i gotowe. Z "odpadu" przygotujesz rarytasy palce lizać
Jeśli planujemy przygotowywanie pierogów, to wykonanie ciasta jest rzeczą oczywistą. Gorzej, kiedy poniosła nas chwila i przygotowaliśmy go za dużo. Co zrobić z nadprogramową ilością? Na pewno nie wyrzucać, bo można jeszcze go kulinarnie spożytkować. Co zrobić z nadmiarem ciasta pierogowego? Przekonajmy się.

Ciasto na pierogi? Tak je wykorzystasz
Samo ciasto na pierogi nie jest skomplikowane, bo tak naprawdę wymaga jedynie (w wersji podstawowej) trzech składników: mąki, gorącej wody oraz szczypty soli. Oczywiście, składników może być więcej, które wpływają na strukturę ciasta pierogowego, niemniej jednak jego nadmiar można spożytkować na wiele sposobów.
Co prawda, jeśli nie mamy kulinarnych zakusów, ciasto pierogowe można również mrozić. Wystarczy uformować je w kulkę, owinąć szczelnie folią spożywczą albo włożyć do zamrażarki. Takie ciasto pierogowe może być w warunkach chłodniczych przechowywane nawet przez trzy miesiące.
Szybki sposób na przekąskę? Oto patent na ciasto pierogowe

Zamrażarka pęka w szwach, a na stolnicy czeka nadmiar ciasta pierogowego? Czas zrobić z niego szybką przekąskę, czyli podpłomyki. Ich przygotowanie jest banalne, ponieważ wystarczy kilka sprawnych ruchów rękami. Ciasto pierogowe wystarczy podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozwałkować na cienkie placki, które trzeba podgrzewać na suchej patelni do zarumienienia. Takie placki można podawać albo solo, albo polewać niewielką ilością oliwy czy smarowidłami: hummusem, pastami warzywnymi lub twarogiem.
Szybka pizza? Zajmie to mniej niż 10 minut
Inna propozycja? Ciasto pierogowe może być podstawą przygotowania błyskawicznej pizzy. Jeśli mamy już rozwałkowany surowiec, wystarczy umieścić go na blasze (można także uformować z niego mniejsze placki), a następnie dodać pozostałe składniki na pizzę: sos pomidorowy, ulubione dodatki (szynka, warzywa, itp.), a wierzch trzeba posypać solidną porcją żółtego sera.
Teraz całość trzeba wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec przez około 10 minut do zarumienienia się ciasta i rozpuszczenia sera.
Szybkie kluski? Oto sposób na ciasto pierogowe

Jeśli kluski oraz makaron plasują się - zaraz po pierogach - na liście ulubionych dań, to można przygotować je z ciasta pierogowego. Przepis jest banalny, ponieważ wystarczy dobrze rozwałkować nasz półprodukt na stolnicy: możemy wtedy wybrać dowolną grubość, która nam odpowiada. Następnie ciasto wystarczy pokroić nożem: wszystko zależy od tego, jaką długość preferujemy. Długie wstęgi robimy po prostu nacięciami wzdłuż. Jeśli zaś mamy ochotę na krótszy makaron, ciasto trzeba dobrze podsypać mąką, delikatnie zawinąć i nożem kroić na cienkie plastry zaczynając od węższej strony.
Na sam koniec nie pozostaje nic, jak tylko ugotować nasz makaron z ciasta makaronowego w osolonym wrzątku przez około pięć minut.