Brownie ze słonym karmelem

Brownie
Brownie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć.

2. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor.

3. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna zgęstnieć delikatnie.

4. Do ciasta dodaj teraz porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy.

5. Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45-50 minut ( sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem.

7. Teraz przygotuj sos: Do garnka lub patelni wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. UWAGA: nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem.

8. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy i wymieszaj aż się cały rozpuści.

9. Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.

Przepis na bezglutenowe brownieInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas