Reklama

Reklama

Brownie ze słonym karmelem

Składniki - ciasto

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g mąki pszennej
  • 275 g mleka 3,2%
  • 6 jajek
  • 100 g orzechów laskowych

Składniki - sos

  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • pół opakowania sera kremowego w bloczku np. Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • płatki soli

Sposób przygotowania

1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć.

Reklama

2. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor.

3. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna zgęstnieć delikatnie.

4. Do ciasta dodaj teraz porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy.

5. Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45-50 minut ( sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem.

7. Teraz przygotuj sos: Do garnka lub patelni wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. UWAGA: nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem.

8. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy i wymieszaj aż się cały rozpuści.

9. Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje