Składniki: - 500 g mąki żytniej (typ 815), - 250 g śruty żytniej (typ 1800), - 150 g mąki pszennej (typ 550), - 1 opakowanie zakwasu w granulacie, - 1 opakowanie suszonych drożdży, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżka cukru, - 680 ml letniej maślanki, - 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, - 200 g solonych orzeszków ziemnych, - 1 twarde jabłko, - mąka do posypania, - masło do natłuszczenia blachy Przygotowanie: 1. Wymieszać w misce trzy rodzaje mąki z zakwasem w granulacie, solą i cukrem. Wlać letnią maślankę, pozostawiając niewielką ilość na później, i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę maślanki lub mąki. 2. Orzeszki zależnie od upodobania pozostawić w całości lub grubo posiekać. Obrać jabłko, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Orzeszki i jabłko dodać do ciasta i razem zagnieść. Ciasto posypać mąką i przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. 3. Blachę posmarować miękkim masłem. Ciasto raz jeszcze wyrobić i uformować okrągły bochenek. Położyć na blasze i przykryć ściereczką. Trzymać 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. 4. Tymczasem nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (termoobieg 180 st. C, pokrętło gazu 3). Chleb równomiernie posmarować letnią wodą i naciąć z wierzchu nożem na krzyż. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. C około 1 godziny na brązowy kolor. Przygotowanie: 30 minut Czas rośnięcia: 3 godziny Pieczenie: 1 godzina Fragmenty oraz przepisy pochodzą z książki "Pieczenie chleba w domu"