Ciasta z budyniem
Lekkie jak puch, delikatne w smaku i łatwe do zrobienia – takie są te słodkości.

Babeczki z cynamonem
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- łyżka śmietany
- cukier waniliowy
- sól
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu
- kostka masła
- 1/2 opakowania masy kajmakowej
- 2 łyżki drobno tartej czekolady
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
1. Zimne składniki ciasta zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż w foremkach, nakłuj widelcem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 2. Ugotuj budyń, ostudź. Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.

Ciasto z gruszkami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 kostki masła
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem budyniowy
- 1 litr mleka
- 2,5 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
- 3 łyżki masła
- dodatki
- 3 gruszki
- 1/3 szklanki rodzynek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę połącz z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Owiń folią, wstaw do lodówki na 30 minut. 2. W szklance mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, dodaj rozpuszczony budyń, gotuj, aż zgęstnieje. Delikatnie ostudź. Gruszki obierz, przekrój na pół, w miejsce gniazd nasiennych włóż rodzynki. Ciasto rozwałkuj, wyłóż tortownicę, tworząc wysoki brzeg. Ułóż gruszki, zalej ciepłym budyniem. Piecz 15 minut w temp. 200°C i kolejne 30 minut w temp. 170°C. Posyp wierzch cukrem pudrem.

Na owsianym spodzie z limonką
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- krem budyniowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- kostka masła
- limonka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Czekolady z masłem i kakao roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z płatkami. Wyłóż blachę, schłodź.2. W garnku wymieszaj żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną, pszenną i połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj, przelej do garnka z masą jajeczną. Postaw na ogniu i mieszając, gotuj minutę. Następnie ostudź. 3. Masło miksuj, dodając po łyżce budyniu jajecznego. Dokładnie wymieszaj. Masę ułóż na schłodzonym spodzie, wyrównaj wierzch, wstaw na noc do lodówki. Pokrój w kwadraty, każdy dekoruj plasterkiem limonki.

Czekoladowe ruloniki
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 2 szklanki mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- łyżka masła
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix
- 2 łyżki pokruszonych pistacji
Sposób przygotowania
1. Ciasto rozwałkuj, pokrój w kwadraty, każdy zwiń w rulon i piecz 15 minut w temp. 200°C. 3/4 czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej ciastka. 2. Ugotuj budyń z masłem, schłodź, dodaj żelatynę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Miksując, połącz obie masy. Nadziewaj rurki, posyp startą czekoladą i pistacjami.