Ciasta z budyniem
Lekkie jak puch, delikatne w smaku i łatwe do zrobienia – takie są te słodkości.
Babeczki z cynamonem
Sposób przygotowania
1. Zimne składniki ciasta zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż w foremkach, nakłuj widelcem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
2. Ugotuj budyń, ostudź. Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.
Ciasto z gruszkami
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę połącz z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Owiń folią, wstaw do lodówki na 30 minut.
2. W szklance mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, dodaj rozpuszczony budyń, gotuj, aż zgęstnieje. Delikatnie ostudź. Gruszki obierz, przekrój na pół, w miejsce gniazd nasiennych włóż rodzynki. Ciasto rozwałkuj, wyłóż tortownicę, tworząc wysoki brzeg. Ułóż gruszki, zalej ciepłym budyniem. Piecz 15 minut w temp. 200°C i kolejne 30 minut w temp. 170°C. Posyp wierzch cukrem pudrem.
Na owsianym spodzie z limonką
Sposób przygotowania
1. Czekolady z masłem i kakao roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z płatkami. Wyłóż blachę, schłodź.
2. W garnku wymieszaj żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną, pszenną i połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj, przelej do garnka z masą jajeczną. Postaw na ogniu i mieszając, gotuj minutę. Następnie ostudź.
3. Masło miksuj, dodając po łyżce budyniu jajecznego. Dokładnie wymieszaj. Masę ułóż na schłodzonym spodzie, wyrównaj wierzch, wstaw na noc do lodówki. Pokrój w kwadraty, każdy dekoruj plasterkiem limonki.
Czekoladowe ruloniki
Sposób przygotowania
1. Ciasto rozwałkuj, pokrój w kwadraty, każdy zwiń w rulon i piecz 15 minut w temp. 200°C. 3/4 czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej ciastka.
2. Ugotuj budyń z masłem, schłodź, dodaj żelatynę. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Miksując, połącz obie masy. Nadziewaj rurki, posyp startą czekoladą i pistacjami.