Cudowne ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Pyszne ciasto na jesienne dni.
Składniki:
- 8 gruszek
- Sok z jednej cytryny
- 230 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g masła
- 4 jajka
- 400 g mąki
- Szczypta soli
- Pół opakowania proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 30 g kakao
- 850 g śmietany kremówki
- 3 opakowania śmietan-fixu
Przygotowanie:
Gruszki obrać, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu. Skropić sokiem z cytryny. 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i masło utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z solą i proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Wmieszać 5 łyżek mleka.
Blachę (32x39 cm) natłuścić. Połowę ciasta rozsmarować na blasze. Do pozostałego ciasta dodać kakao, 25 g cukru i 3 łyżki mleka. Nakładać na jasne ciasto kleksami, lekko poruszyć widelcem, aby powstał marmurkowy wzór, wyrównać.
Na cieście rozmieścić gruszki, docisnąć. Piec w 175 st. C przez ok. 50 minut. Wyjąć. Odstawić, aby ostygło.
Śmietanę ubić z opakowaniem cukru waniliowego, łyżką cukru i śmietan-fixem. Bitą śmietanę nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao.