Reklama

Reklama

Cudowne ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Pyszne ciasto na jesienne dni.

Składniki:

  • 8 gruszek
  • Sok z jednej cytryny
  • 230 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • Szczypta soli
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 30 g kakao
  • 850 g śmietany kremówki
  • 3 opakowania śmietan-fixu

Przygotowanie:

Gruszki obrać, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu. Skropić sokiem z cytryny. 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i masło utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z solą i proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Wmieszać 5 łyżek mleka.

Reklama

Blachę (32x39 cm) natłuścić. Połowę ciasta rozsmarować na blasze. Do pozostałego ciasta dodać kakao, 25 g cukru i 3 łyżki mleka. Nakładać na jasne ciasto kleksami, lekko poruszyć widelcem, aby powstał marmurkowy wzór, wyrównać.

Na cieście rozmieścić gruszki, docisnąć. Piec w 175 st. C przez ok. 50 minut. Wyjąć. Odstawić, aby ostygło.

Śmietanę ubić z opakowaniem cukru waniliowego, łyżką cukru i śmietan-fixem. Bitą śmietanę nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje