Cztery sposoby na rybę
Podaj ją gościom w wyjątkowy sposób.
Mintaj pod ziołową skorupką
Składniki:
- 60 dag filetów z mintaja
- 60 dag pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 10 dag miękkiego masła
- 6 łyżek bułki tartej
- 1-2 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż pokrojone pomidory, cebulę i czosnek. Warzywa smaż ok. 3 minut. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, trochę odłóż do dekoracji, pozostałe listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Masło wymieszaj z natką oraz bułką tartą. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Filety z mintaja opłucz, osusz, lekko posyp solą i pieprzem. Przyprawioną rybę podziel na 4 porcje.
2. Podsmażone warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia. Na tym połóż kawałeczki mintaja. Posmaruj je masą maślaną z natką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 8-12 minut. Gotowe danie udekoruj odłożoną natką. Podawaj z dodatkiem ryżu albo z chrupiącą bagietką.
Szaszłyki z pakiecikami z dorsza
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie cukinie
- 40 dag filetów z dorsza
- 4 łyżki oleju
- po 1/2 pęczka koperku natki i szczypiorku
- 20 dag mielonego twarogu
- cukier
- 1 op. rzeżuchy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Włóż do posolonej wody i gotuj 20 minut. W tym czasie paprykę i cukinie oczyść, opłucz. Cuknię pokrój w podłużne cieniutkie plasterki, a paprykę w grubą kostkę. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem. Rybę potnij na kawałki. Każdy owiń plasterkiem cukini. Ziemiaki odcedź, lekko przestudź.
2. Na długie drewniane patyczki nabij na przemian: ziemniaki, kawałki papryki oraz dorsza w cukinii. Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki i smaż je 8 minut, często obracając. 3Zioła opłucz, osusz. Koperek, szczypiorek i natkę posiekaj. Odłóż trochę rzeżuchy do dekoracji, a resztę wraz z ziołami wymieszaj z twarogiem. Dip przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotowe szaszłyki podawaj polane przygotowanym dipem. Danie udekoruj odłożoną rzeżuchą.
Panga w warzywnej potrawce
Składniki:
- 60 dag filetów z pangi
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 200 ml bulionu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki albo kolendry
- sól, pieprz
- mielona papryczka chili
Przygotowanie:
1. Filety z pangi umyj, osusz, pokrój na kawałeczki. Rybę skrop sokiem z cytryny, odłóż. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Kawałeczki ryby posyp solą. Potem oprósz mąką i dobrze przemieszaj.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć rybę, smaż ją 2-3 minuty, zdejmij. Na patelnię wlej kolejne 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej ziemniaki. Dodaj pomidory, wlej bulion. Duś razem przez 5 minut. 3Kukurydzę i fasolę osącz na sitku. Natkę opłucz, posiekaj. Kukurydzę oraz fasolę dodaj do ziemniaków. Dołóż połowę natki i kawałeczki ryby. Całość gotuj jeszcze kilka minut.
3. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Gotowe danie posyp odłożoną natką.
Morszczuk w papilotach
Składniki:
- 60 dag filetów z morszczuka
- 1 cytryna
- 6 łyżek + 1 łyżeczka oliwy
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 20 dag kaszy jęczmiennej
- 350 ml bulionu
- 4 małe ziemniaki
- 2 małe zielone papryki
- 6 gałązek natki
- 3 łyżki czarnych oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę. Z połowy owocu wyciśnij sok, resztę cytryny pokrój na 4 cząstki. Sok z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i skrop tym rybę. Posyp solą oraz pieprzem. Odstaw na 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżeczce oliwy. Dodaj kaszę. Zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedź. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Natkę posiekaj.
2. Przygotuj 4 duże kawałki pergaminu. Na każdy nałóż porcję kaszy, ziemniaków i papryki. Na tym umieść zamarynowane kawałki morszczuka. Obłóż je oliwkami. Posyp natką. Papier zwiń, końce mocno skręć. Piecz 15 minut w 175 st. Przed podaniem odwiń. Skrop pozostałą oliwą. Posyp skórką z cytryny. Udekoruj cząstkami cytryny.