Daktylowa tarta z makiem
Słodki deser, który przygotujesz bez trudu!
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm, smarujemy tłuszczem. Formą wykładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez ok. 10 - 15 minut. Składniki do przygotowania nadzienia, łączymy ze sobą i wykładamy na podpieczone ciasto. Następnie ciasto z masą wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Daktyle miksujemy delikatnie blenderem, dodajemy śmietankę, podgrzewamy, a następnie dodajemy żelatynę. Polewę delikatnie wylewamy na powierzchni tarty i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe ciasto dekorujemy orzechami włoskimi i cukrem pudrem.