Reklama

Reklama

Daktylowa tarta z makiem

Słodki deser, który przygotujesz bez trudu!

Składniki - ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Delecta

Składniki - nadzienie

  • 100 g Migdałów w płatkach np. Bakalland
  • 100 ml mleka
  • 70 g Orzechów Włoskich Chandler np. Bakalland
  • 10 g nalewki z pigwy
  • 100 g miodu
  • 850 g Masy makowej np. Bakalland
  • 100 g Rodzynek Bursztynowych np. Bakalland
  • 1 jajko

Składniki - polewa

  • 100 g daktyli suszonych np. Bakalland
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny np. Delecta

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm, smarujemy tłuszczem. Formą wykładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez ok. 10 - 15 minut. Składniki do przygotowania nadzienia, łączymy ze sobą i wykładamy na podpieczone ciasto. Następnie ciasto z masą wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Daktyle miksujemy delikatnie blenderem, dodajemy śmietankę, podgrzewamy, a następnie dodajemy żelatynę. Polewę delikatnie wylewamy na powierzchni tarty i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe ciasto dekorujemy orzechami włoskimi i cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje