Reklama

Gęś z kaszą i jabłkami

Soczyste mięso na świąteczny obiad

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 1 gęś (waga ok. 4 kg) q2 szkl. suchej kaszy gryczanej lub pęczaku
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 6 jabłek, np. szara reneta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • po małej szczypcie zmielonego kminku i cynamonu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Gęś opłucz, osusz. Natrzyj solą, majerankiem, kminkiem i cynamonem. 

2. Kaszę podpraż bez tłuszczu. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobne wiórki, dodaj do kaszy. Dolej 1 szklankę wrzątku. Posól, wymieszaj, przykryj. Gdy kasza wchłonie wodę, wlej kolejną małą porcję wrzątku. Powtarzaj, aż kasza będzie miękka. Szalotkę obierz, poszatkuj, podsmaż na maśle. 2 jabłka obierz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem. 

3. 4 jabłka umyj, osusz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Obłóż gęś, piecz ok. 2 godziny

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy