Gęś z kaszą i jabłkami
Soczyste mięso na świąteczny obiad
Sposób przygotowania
1. Gęś opłucz, osusz. Natrzyj solą, majerankiem, kminkiem i cynamonem.
2. Kaszę podpraż bez tłuszczu. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobne wiórki, dodaj do kaszy. Dolej 1 szklankę wrzątku. Posól, wymieszaj, przykryj. Gdy kasza wchłonie wodę, wlej kolejną małą porcję wrzątku. Powtarzaj, aż kasza będzie miękka. Szalotkę obierz, poszatkuj, podsmaż na maśle. 2 jabłka obierz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem.
3. 4 jabłka umyj, osusz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Obłóż gęś, piecz ok. 2 godziny