Grillowane wege "steki" z kalafiora

Coś pysznego dla wegetarian.

Składniki

  • młody kalafior - 2 duże główki
  • roztopione masło klarowane - 6 łyżek
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia - po 1 łyżeczce
  • parmezan - około 40 g
  • ketchup np. Kotlin Extra Hot Z piekła rodem - do podania

Sposób przygotowania

1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.

Reklama

2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.

3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.

4. Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje