Herbata - królowa jesieni

Na pragnienie i rozgrzewkę.

Lekarze od lat powtarzają, że woda to najważniejszy składnik naszego organizmu i dlatego powinniśmy pić jej ok. 2 litrów dziennie. Woda wodą, ale czasem to monotonne nawadnianie można nieco urozmaicić... W chłodniejsze dni polecamy herbaty owocowe.

Podstawowe zasady parzenia

Reklama

Przygotowanie herbaty owocowej wymaga nieco więcej czasu, niż czarnej czy zielonej. Potrzebna jest także odpowiednia temperatura i woda. Najkorzystniej jest wsypać susz do zamykanego naczynia, zalać wodą o temp. 95 st. i parzyć ok. 10 minut. W tym czasie pozbawione wody owoce ponownie ją wchłoną i oddadzą cały aromat.

Ilość suszu do herbaty to ok. 2,5-3 g na 150 ml wody. Jeśli używamy wody z kranu, warto ją wcześniej przefiltrowrać. Dzięki temu usuniemy drobne zanieczyszczenie (np. rdzę z rur albo piasek), a także poprawimy smak i zapach wody.

Herbatka żurawinowa

Suszoną żurawinę wymieszaj z odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz kilkoma goździkami. Zalej gorącą wodą. Zaparz i przecedź przez gęste sitko. Ew. posłodź do smaku.

Herbatka pomarańczowa

Wydrąż miąższ, do skórki wsyp trochę zwykłej czarnej herbaty. Wstaw na godzinę do mocno rozgrzanego piekarnika. Aromatyzowaną w ten sposób herbatę możesz od razu zaparzyć.

Herbatka jabłkowa

Suszone jabłka zalej gorącą wodą. Napar przecedź, posłodź do smaku miodem albo brązowym cukrem. Przypraw odrobiną cynamonu lub imbiru.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje