Ewa Wachowicz: Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla całej rodziny

Ze względu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedzielę obowiązkowo przygotowuję jednak zarówno zupę, jak i drugie danie, a często także deser. Poniżej kilka moich propozycji.

Ewa Wachowicz poleca przepisy na niedzielny obiad
Ewa Wachowicz poleca przepisy na niedzielny obiadarchiwum prywatne

Moi czytelnicy zwykle oczekują mięsnych propozycji. Coraz więcej osób jednak stawia na jarskie przepisy. Mam więc nadzieję, że uda mi się sprostać oczekiwaniom wszystkich. Będzie też oczywiście coś  z myślą o dzieciakach, które są wybredne!

Skupiając się na najmłodszych proponuję przygotowanie zup o słodkim posmaku. Pierwsza to krem z buraków (buraki ćwikłowe mają naturalną słodycz), a druga pomidorowa z dodatkiem miodu. Sami widzicie - będzie oryginalnie.

Krem z buraków

Zupa-krem z buraków ćwikłowych
Zupa-krem z buraków ćwikłowychArchiwum autora

Składniki:

  • 6 średnich buraków (około 800 g)

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 kwaśne jabłko

  • 1½ l wywaru jarzynowego

  • 1 łyżka oliwy

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • Do podania:

    • ser kozi

  • prażone pestki dyni

  • natka pietruszki

  • Opis przygotowania:

    Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Buraki można też ugotować chociaż te pieczone są bardziej aromatyczne. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić.

    Na mocno rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.

    Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut.

    Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna).

    Krem nalać na talerz. Dodać ser kozi, posypać prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.

    Pomidorowa z miodem

    Zupa pomidorowa z miodem
    Zupa pomidorowa z miodemArchiwum autora

    Składniki:

    • 2 puszki pomidorów

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak

  • ½  papryki czerwonej

  • 1 cebula

  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego

  • 1 łyżka miodu

  • sól morska do smaku

  • 1 łyżka masła do smażenia

  • 200 ml śmietany

  • Do podania:

    • makaron

    Opis przygotowania:

    W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.

    Dodać pomidory z puszki. Chwilę pogotować a następnie zmiksować.

    Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.

    Jeśli jesteście zwolennikami mięsa, to poniżej znajdziecie dwa przepisy na kotlety. Dla tych, którzy lubią wieprzowinę i dla tych, którzy preferują drób.

    Kotlety schabowe z serem żółtym i szynką dojrzewającą

    Składniki:

    • 4 plastry schabu (po ok. 150 g)

  • sól

  • pieprz

  •  plastry sera żółtego

  •  plastry surowej szynki wędzonej lub zwykłej

  • 1 jajko

  • bułka tarta do panierowania

  • masło klarowane do smażenia

  • Opis przygotowania:

    Mięso przykryć folią spożywczą i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.

    Na każdym kawałku schabu ułożyć plaster szynki oraz sera żółtego. Złożyć na pół, w razie potrzeby odciąć wystającą wędlinę i ser.

    Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku, opanierować w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.

    Drobiowe kotlety siekane

    Kotlety idealne na niedzielny obiad
    Kotlety idealne na niedzielny obiadArchiwum autora

    Następna propozycja to delikatne, drobiowe kotlety siekane, zwane kotletami Pożarskiego

    Składniki:

    • ½ kg piersi z kurczaka lub indyka

  • 1 żółtko

  • czerstwa bułka namoczona w mleku

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • masło klarowane do smażenia

  • 1 jajko

  • czerstwe pieczywo do panierowania

  • Opis przygotowania:

    Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.

    Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Puree z dyni

    Jedne i drugie kotlety można podać z dowolną surówką i tradycyjnie z ziemniakami. Warto postawić na coś bardziej oryginalnego, a mianowicie puree z dyni.

    Składniki:

    • 1 dynia hokkaido

  • 1 łyżka śmietanki

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

  • Dynię pokroić na ósemki, usunąć pestki. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

    Po upieczeniu podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksować na gładkie purée.

    Makaron z suszonymi pomidorami, groszkiem i mozzarellą

    Makaron z suszonymi pomidorami i serem żółtym to propozycja dla tych, którzy unikają mięsa
    Makaron z suszonymi pomidorami i serem żółtym to propozycja dla tych, którzy unikają mięsaArchiwum autora

    Na koniec propozycja dla tych co nie przepadają za mięsem - makaron z suszonymi pomidorami, groszkiem i mozzarellą.

    Składniki:

    • 400 g makaronu wstążki

  • sól do gotowania

  • 4 ząbki czosnku

  • kilka suszonych pomidorów w oliwie

  • kilka strąków młodego groszku

  • 1 łyżka oliwy (można użyć tej z pomidorów)

  • kawałek mozzarelli

  • bazylia do dekoracji

  • Opis przygotowania:

    Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pomidory i młody groszek w strąkach.

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać. Na wierzch poszarpać mozzarellę. Udekorować bazylią.

    Jak sami widzicie niedzielny obiad nie musi być klasyczny. Istnieje wiele ciekawych propozycji, które warto wypróbować. Na pewno wam posmakują.

    Koronę najpiękniejszej kobiety już ma. Teraz walczy o Koronę Wulkanów ZiemiPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas