Jajka w sosie holenderskim
Takie śniadanie zapewni ci sytość na wiele godzin
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę w większym garnku i dodaj ocet. Trzymaj na małym ogniu. Przygotuj sos holenderski: blenduj 3 żółtka, sok z cytryny i 1/2 łyżeczki soli na średnich obrotach, aż jajka pojaśnieją. Roztop masło i stopniowo, po kropelce, dodawaj je do jajek, cały czas mieszając. Gotowy sos odstaw w ciepłe miejsce. Jajko ostrożnie rozbij do kubka. Zamieszaj gotującą się wodę, aby utworzyć wir i szybkim ruchem wlej jajko. Gotuj 3 minuty, wyłóż łyżką cedzakową. Powtarzaj czynność z kolejnymi jajkami. Bułeczki przekrój na pół i podgrzej w piekarniku. Każdą posmaruj masłem. Na wierzch połóż jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem.