Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?
Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.
Gotujemy makaron
Główny składnik sałatki z makaronem przygotowuje się nieco inaczej niż wówczas, gdy chcemy go zaserwować z dodatkiem sosu. Tutaj kluczowe jest bowiem ugotowanie go al dente tak, by nie sklejał się, lecz jednocześnie zbytnio nie rozmiękł. Należy to zrobić w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie gotowy, zalewamy go sporą ilością zimnej wody, przekładamy na cedzak i starannie opłukujemy pod strumieniem zimnej wody, aż całkowicie wystygnie. Następnie odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron będzie miał odpowiednią konsystencję.
Do przygotowania sałatki z makaronem najlepiej sprawdzi się gatunek wyprodukowany z semoliny. Nie powinno się tu sięgać po jego wersję jajeczną, jako że jest bardziej miękka i chłonna. Do zrobienia makaronowej sałatki możemy wykorzystać odmiany o niewielkich kształtach, jak farfelle, fusilli, muszelki, rotelle, penne czy conchigie. Ciekawym rozwiązaniem jest orzo, czyli makaron wyglądający jak ryż, który gotuje się zaledwie 2-3 minuty. Fani kuchni azjatyckiej powinni sięgnąć natomiast po wersję ryżową lub sojową - neutralną w smaku i błyskawiczną w przygotowaniu.
Sałatki z makaronem nie należy przechowywać zbyt długo - najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, ewentualnie na drugi dzień. Gdy chcemy ją przygotować z wyprzedzeniem, na przykład przed imprezą, składniki wymieszajmy tuż przed zaserwowaniem.
Sałatka z makaronem i pomidorami
Do jej przygotowania potrzebować będziemy:
- 25 dag drobnego makaronu
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- Garść liści szpinaku
- Garść liści rukoli
- 5 dag parmezanu
- 2 łyżki oliwy
Sos do sałatki przyrządzimy z:
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżek wody mineralnej
- ½ łyżeczki cukru
- Soku z połowy cytryny
- 2 łyżek drobno posiekanej bazylii
- Soli i pieprzu
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Następnie przekładamy do cedzaka, opłukujemy zimną wodą, odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a liście rukoli i szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Parmezan kroimy w wiórki (świetnie do tego celu sprawdzi się obieraczka do warzyw).
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na kilka minut tak, by smaki się połączymy.
Przed zaserwowaniem ponownie mieszamy sałatkę makaronową.
Co ciekawe, przysmak ten możemy przyrządzić nie tylko w wersji wytrawnej, lecz także na słodko, na przykład z dodatkiem twarogu, jogurtu naturalnego, miodu oraz ulubionych owoców. Poznaj też inne pomysły na sałatki z makaronem.