Otwarcie opakowania z mąką może budzić odrazę. To wina mącznika młynarka
Niekiedy z pozoru błahe sięgnięcie po mąkę czy płatki zbożowe może przyprawić nas o gęsią skórkę. W wielu przypadkach w produktach mącznych może bowiem zalęgnąć się mącznik młynarek, a jego widok zdecydowanie nie jest przyjemny. Skąd w domowej spiżarni bierze się taki szkodnik i czy istnieje skuteczny sposób na pozbycie się niechcianego gościa?
Mącznik młynarek - charakterystyka
Mącznik młynarek to owad, będący zarazem jednym z największych chrząszczy, którego występowanie odnotowano na prawie wszystkich kontynentach, oprócz Antarktydy. Zazwyczaj zasiedlał środowiska leśne, gdzie zamieszkiwał m.in. pod korą drzew liściastych, w próchnowiskach, a także pod kamieniami i kłodami. Żywił się mniejszymi owadami, gnijącymi liśćmi i patykami.
Zobacz również:
Jak wskazuje Remigiusz Gałęcki, autor podręcznika pt. "Mącznik młynarek - hodowla w kilku krokach" - obecnie owad ten rzadko występuje w naturze, co prawdopodobnie spowodowane jest jego wysoką synantropijnością - to znaczy, że świetnie przystosował się do życia w ekosystemie przekształconym przez człowieka.
Remigiusz Gałęcki dodaje również, że: "W Polsce jest pospolitym szkodnikiem, spotykanym szczególnie w: magazynach, mieszkaniach, młynach i piekarniach. Jako szkodnik może być też spotykany w budynkach inwentarskich w szczególności przy systemach żywienia zwierząt, a nawet w elementach konstrukcyjnych (drewniane belki, termoizolacja). Larwy mącznika można także znaleźć w miejscach przechowywania żywności dla ludzi".
Mącznik młynarek, jako dorosły osobnik może osiągać rozmiar 12-20 mm, natomiast w postaci larwalnej 30 mm. Dorosły owad może przeżyć ok. jednego miesiąca, a długość jego życia w dużej mierze zależne jest od temperatury - im jest ona wyższa, tym larwa rozwija się szybciej, ale dorosły osobnik żyje krócej.
"Podobnie jak wiele innych chrząszczy, brzuch mącznika młynarka jest równomiernie podzielony na dwa segmenty, a skrzydła są bezpiecznie ukryte pod spodem. Charakterystyczną cechą mącznika są równo podzielone, liniowe rowki biegnące na całej długości odwłoka" - czytamy w opracowaniu pt. "Mącznik młynarek - hodowla w kilku krokach" autorstwa Remigiusza Gałęckiego.
Co ciekawe - w 2021 r. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wpisał larwy chrząszcza mącznika młynarka do katalogu "nowej żywności". Ponadto, jak wskazuje w swoim opracowaniu Remigiusz Gałęcki: "Larwy mącznika młynarka mogą zostać także przetworzone w mączkę owadzią. Charakteryzuje się ona zawartością około 2,5 proc. wody, 45 proc. białka, 42,5 proc. tłuszczu i 4 proc. popiołu surowego. Jest to bardzo cenny produkt. Niestety do jego uzyskania wymagana jest linia technologiczna do przetworzenia larw. Mączka z mącznika młynarka jest bardzo dobrym substratem do produkcji pasz dla zwierząt".
W kontekście wpisania mącznika młynarka do katalogu "nowej żywności" na terenie UE Gałęcki podkreśla, że "Owad ten nie przenosi patogenów charakterystycznych dla roślin, zwierząt i człowieka, nie jest gatunkiem inwazyjnym, nie wywołuje chorób u ludzi zwierząt, nie wpływa negatywnie na rośliny uprawne ani nie jest gatunkiem chronionym".
Mącznik młynarek - zwalczanie
Choć mącznik młynarek może w przyszłości stanowić wartościowy pokarm dla ludzi i zwierząt, to jednak w skali mikro, a mowa o domowych spiżarniach, jego obecność jest dosyć problematyczna. Owad znajdujący się np. w mące lub płatkach zbożowych, może je zanieczyszczać swoimi odchodami, ponadto nie bez znaczenia jest również kwestia odrazy, jaką może wywołać u domowników.
Mącznik młynarek obecny w produktach spożywczych może również zwiększać ryzyko gnicia żywności, narażając nas na straty. Należy również podkreślić, że owad może wywoływać alergię u ludzi.
Mącznik młynarek najczęściej staje się mieszkańcem naszego domu na skutek przyniesienia go w produktach kupionych w sklepie - mowa m.in. o mące, kaszy, płatkach zbożowych. W przypadku stwierdzenia obecności mącznika młynarka w produktach, które posiadamy w domu, należy je jak najszybciej wyrzucić.
Kolejny etap polega na dokładnym przejrzeniu reszty produktów, w których może znajdować się owad. Warto dokładnie wyczyścić szafki, regały i inne miejsca do przechowywania produktów, w których może skrywać się owad.
Warto sięgnąć po specjalistyczne specyfiki dedykowane zwalczaniu mącznika młynarka. Na rynku dostępne są m.in. pułapki feromonowe, które na skutek wydzielania specjalnej woni, wabią chrząszcze mącznika. Liczba złapanych w pułapkę owadów pomoże nam również odpowiedzieć na pytanie, z jaką skalą inwazji mamy do czynienia.
Popularne są także pułapki UV, które wabią owady światłem UV. Wówczas zwabiony mącznik przykleja się do pułapki. Jeśli problem związany z obecnością owadów jest duży i narasta, to w takim przypadku powinniśmy skorzystać z usług firm zajmujących się zwalczaniem insektów.
Mącznik młynarek - zapobieganie
Niestety nie ma jednego, idealnego sposobu na uniknięcie obecności mącznika młynarka w naszym domu. Ryzyko jego występowania w produktach spożywczych możemy zmniejszyć poprzez przechowywanie mąki, kasz i innych produktów zbożowych w szczelnie zamykanych pojemnikach.
Dzięki takiemu rozwiązaniu mącznik młynarek będzie miał mniejszą szansę na rozprzestrzenianie się w innych produktach.