Jesienny obiad

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne potrawy!

Patison faszerowany

Składniki

  • 6 patisonów
  • 40 dag mięsa mielonego z szynki
  • 30 dag pomidorów krojonych z puszki lub 4 świeże
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • łyżeczka cukru
  • garść świeżej kolendry
  • 5 dag sera żółtego
  • cebula
  • czerwona i żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Patisony umyj, wytrzyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól i odstaw. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i przeciśnięty czosnek. Gdy papryka się zarumieni, dodaj mięso mielone, pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę. 

2. Patisony wypełnij mięsem, posyp startym serem. Przykryj odciętymi czubkami i piecz 45 min. w temp. 180 st. C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje