Jesienny obiad
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne potrawy!

Patison faszerowany
Składniki
- 6 patisonów
- 40 dag mięsa mielonego z szynki
- 30 dag pomidorów krojonych z puszki lub 4 świeże
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżeczka cukru
- garść świeżej kolendry
- 5 dag sera żółtego
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Patisony umyj, wytrzyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól i odstaw. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i przeciśnięty czosnek. Gdy papryka się zarumieni, dodaj mięso mielone, pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę. 2. Patisony wypełnij mięsem, posyp startym serem. Przykryj odciętymi czubkami i piecz 45 min. w temp. 180 st. C.
Cordon bleu

Składniki
- 60 dag łopatki cielęcej lub schabu
- 20 dag szynki wieprzowej
- 15 dag sera żółtego gouda
- jajko
- szklanka bułki tartej
- 50 dag kapusty kiszonej
- łyżka cukru
- cebula
- 10 dag boczku wędzonego
- łyżka masła
- 2 łyżeczki mąki
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- brokuł
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 500 ml wrzątku
Sposób przygotowania
1. Umytą i osuszoną cielęcinę lub schab pokrój w grube plastry. Ponacinaj tak, by powstały duże kotlety. Rozbij je tłuczkiem. Z obu stron posyp solą i pieprzem. Każdy wyłóż plastrami szynki i sera. Złóż na pół i dociśnij. Kotlety maczaj w roztrzepanym jajku, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. 2. Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem, dodaj cukier i sól. Duś do miękkości. Na patelni zrumień posiekaną cebulę i boczek. Dodaj do kapusty wraz z zasmażką z masła i mąki. Wlej przecier pomidorowy. Podawaj z kotletami i ugotowanymi w osolonej wodzie brokułami.

Pierożki z dynią
Składniki
- 70 dag dyni
- 40 dag tłustego twarogu
- 30 dag mąki pszennej
- łyżeczka masła
- ok. 250 ml wrzątku
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- imbir w proszku
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
Sposób przygotowania
1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości w piekarniku w temp. 180°C. Odrobinę odłóż, resztę odciśnij i zmiel wraz z twarogiem. Przypraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i rozmarynem. 2. W misce wymieszaj mąkę z solą, masłem i wrzątkiem. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj dwa płaty. Ułóż kulki farszu, przykryj drugim płatem i wytnij pierożki. Ugotuj, podawaj z kawałkami dyni i koperkiem