Kartoflanka na kurczaku
Pięknie pachnie.
Zupa:
Pesto:
1. Mięso opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, potnij na kawałeczki. Cukinię oczyść, umyj, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż mięso. Smaż razem przez 4 min (w połowie obracając na drugą stronę).
2. Dodaj ziemniaki oraz cukinię. Całość smaż na dużym płomieniu przez 1 min. Oprósz solą i pieprzem. Dolej gorący bulion (warzywny lub drobiowy). Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 min.
3. Przygotuj pesto: natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałazek i wrzuć je do blendera. Dodaj pestki słonecznika i obrane ząbki czosnku. Wlej oliwę, składniki zmiksuj. Pesto przypraw solą i pieprzem.
4. Filety z kurczaka wyjmij. Warzywa razem z wywarem zmiksuj na gładko. Dodaj kleik. Ponownie zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso pokrój w kosteczkę. Zupę rozlej do miseczek. Polej sosem pesto. Posyp kawałkami kurczaka. Ew. udekoruj ziarnami czerwonego pieprzu.