Kawa jak deser
Na 4 pyszne sposoby!
Kawa z gorzką czekoladą
Składniki:
●2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
●4 kostki gorzkiej czekolady
●200 ml gorącej wody
●szczypta cynamonu
●szczypta imbiru, szczypta chili
●3 łyżki śmietany kremówki
●łyżka syropu, np. karmelowego lub czekoladowego
●starta czekolada do posypania
●ew. świeża mięta
Przygotowanie:
1. Kostki czekolady stop w gorącej kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, w małym rondelku. Dolej syrop czekoladowy lub karmelowy, dodaj czekoladę, szczyptę chili, cynamon oraz imbir.
2. Wszystko dokładnie i szybko wymieszaj. Kawę zostaw na malutkim ogniu, by nie ostygła. 3 Ubij kremówkę. Gorącą kawę wlej do naczynia - szklanki, kubka lub słoiczka. Wierzch udekoruj bitą śmietaną. Posyp obficie startą gorzką czekoladą, ew. ozdób miętą. Podaj od razu po przygotowaniu.
Z cynamonem i szczyptą kardamonu
Składniki:
●150 ml mleka (najlepiej tłustego; może być także mleko roślinne, np. sojowe, migdałowe)
●cukier (łyżeczka lub więcej)
●2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
●szczypta cynamonu
●szczypta kardamonu
●bita śmietana oraz syrop karmelowy do dekoracji kawy
Przygotowanie:
1. W małym garnuszku stop na niedużym ogniu cukier i mieszaj, aż powstanie jasnobrązowy karmel.
2. Zagrzej mleko, przelej do wysokiej szklanki, a następnie powoli wlej do niego powstały karmel.
3. Kawę rozpuść w 100 ml gorącej wody wraz z przyprawami. Dodaj do mleka z karmelem i energicznie wymieszaj.
4. Wierzch przygotowanej kawy udekoruj obficie bitą śmietaną, a następnie polej syropem karmelowym. Całość możesz dodatkowo oprószyć cynamonem lub kakao.
Z bitą śmietaną i przyprawami
Składniki:
●2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
●4 kostki czekolady gorzkiej 70 proc.
●200 ml gorącej wody
●3 łyżki mleka (może być roślinne)
●1/4 łyżeczki cynamonu
●1/8 łyżeczki imbiru
●szczypta chili
●4 łyżeczki syropu czekoladowego
●3 łyżki kremówki
Przygotowanie:
1. Kostki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną przelej do woreczka foliowego, odetnij maleńki rożek. Szklankę oblej w środku czekoladą, robiąc dowolne wzorki. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodaj mleko i 2 łyżeczki syropu czekoladowego, chili, cynamon i imbir. Wymieszaj.
3. Kremówkę ubij. Gorącą kawę wlej do szklanki ozdobionej czekoladą. Wierzch udekoruj śmietaną, polej resztą syropu czekoladowego i od razu podaj.
Warstwowa z zielonym syropem
Składniki:
●świeżo zaparzona kawa (filiżanka)
●mleko do uzupełnienia (ilość mleka zależy od wielkości szklanki)
●zielony, gęsty syrop pistacjowy (np. Monin)
●szczypta cynamonu do udekorowania
Przygotowanie:
1. Do wysokiej szklanki wlej odrobinę zielonego, pistacjowego syropu.
2. Następnie spień mleko, delikatnie uderz dzbankiem z mlekiem o stół, po czym powoli wlej je do szklanki, tak, aby syrop pozostał na dnie.
3. Wlej powoli do szklanki kawę (np. po łyżce) - musi być cieplejsza od mleka, dzięki czemu utworzy się kawowa warstwa.
4. Napój oprósz cynamonem i od razu podaj, najlepiej z długą łyżką do wymieszania (inaczej w trakcie picia syrop zostanie na dnie i nie osłodzi kawy).