Reklama

Klasyczna wuzetka

Zasłynęła jako kultowy deser z epoki PRL, ale cieszy oczy i podniebienia smakoszy do dziś. Wuzetka, bo o niej mowa, smakuje równie dobrze, jak wygląda.

Biszkopt

Składniki

  • 480 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g kakao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 ml mocnej, zaparzonej kawy
  • 400 ml maślanki
  • 130 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Krem

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 5 łyżeczek żelatyny

Polewa

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej 80 proc. zawartości kakao
  • 100 g śmietanki 30 proc.
  • 50 g masła

Dekoracja

Składniki

  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.

Przygotowujemy dwie miski, do większej wrzucamy suche składniki na ciasto, w mniejszej łączymy mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i miksujemy całość. 

Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę otrzymanej masy. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Upieczone biszkopty odstawiamy.

Szykujemy krem - śmietankę schładzamy. Łączymy ser z wiaderka z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy pięcioma łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Gdy to nastąpi, przelewamy zawartość szklanki do małego rondelka i podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Do zawartości rondelka dodajemy dwie łyżki sera wymieszanego z cukrem, łączymy. Następnie łączymy z pozostałym serem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na sam koniec dodajemy do niej dwie łyżki cukru pudru, mieszamy, ubijamy jeszcze chwilę. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do masy serowo-cukrowej i starannie mieszamy.

Na połowie biszkoptu (w blaszce) rozsmarowujemy powstały krem, nakrywamy całość drugą połową biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki i schłodzimy ok. pięciu godzin (można całą noc).

Polewa: czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy śmietankę i masło. Mieszając przez cały czas podgrzewamy masę na niewielkim ogniu, do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Odstawiamy do przeschnięcia, potem chłodzimy ciasto w lodówce przez godzinę.

Dekoracja: Ciasto kroimy na kawałki, ubijamy śmietanę na sztywno, umieszczamy w szprycy i wyciskamy niewielką ilość na każdy z kawałków.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama