Kluski leniwe

"Są dwie wersje klusek leniwych, jedne tylko z twarogu, drugie z twarogu i gotowanych ziemniaków. Obie sprawdzają się znakomicie. Noszą nazwę "leniwe", gdyż są uproszczoną, "leniwą" wersją pierogów z serem lub pierogów ruskich" - pisze w swojej książce "Gotowi, by gotować" Agnieszka Kręglicka.

Takie kluski smakują doskonale.
Takie kluski smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 - 2 szklanki mąki
  • sól

Twaróg zmiksuj, zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. W misce wymieszaj zmielony twaróg, jajko, szczyptę soli i szklankę mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk, dodaj więcej mąki. Powinno być zwarte i miękkie. Ilość potrzebnej mąki zależy wilgotności sera i wielkości jajka.  

Zagotuj duży gar osolonej wody. Podziel ciasto na nieduże kawałki i uformuj w dłoniach wałki.

Agnieszka Kręglicka "Gotowi, by gotować"
Agnieszka Kręglicka "Gotowi, by gotować" materiały prasowe

Roluj wałki na stolnicy, aż staną się wąskie i długie, o średnicyokoło2 - 3 cm. Podsypuj mąką, jeśli ciasto się lepi. Wałki pokrój na małe, ukośne kluseczki.   Wrzucaj kluseczki do wrzątku, zamieszaj, delikatnie odrywając od dna te, które się przykleją. Podgrzewaj intensywnie do ponownego zagotowania wody, po czym zmniejsz gaz.

Gotuj 4 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedź na durszlaku lub wyjmuj je na talerz łyżką cedzakową. Dobrze jest skropić je oliwą i lekko wymieszać, by się nie posklejały. 

Są dwie wersje klusek leniwych, jedne tylko z twarogu, drugie z twarogu i gotowanych ziemniaków. Obie sprawdzają się znakomicie. Noszą nazwę "leniwe", gdyż są uproszczoną, "leniwą" wersją pierogów z serem lub pierogów ruskich. Podstawowe składniki ‑ biały ser lub ser wymieszany z ziemniakami, bez mąki i jaj, po odpowiednim doprawieniu mogą stać się nadzieniem do pierogów.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas