Knedle ze śliwkami
Z kokosową nutą

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag śliwek węgierek
- 20 dag mąki
- jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 13 dag wiórków kokosowych
- sól
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dokładnie rozgnieć praską i ostudź. Umyte śliwki nadkrój tak,by pozostały złączone. Usuń z nich pestki. 2. Do ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko i połącz w jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp odrobinę mąki. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je w dłoniach, na środku ułóż śliwkę i otocz ciastem, formując kulę. 3. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć knedle i gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz wiórki i smaż, aż całość się zarumieni. Knedle wyjęte z wody obtaczaj w wiórkach.