Reklama

Reklama

Knedle ze śliwkami

Z kokosową nutą

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag śliwek węgierek
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 13 dag wiórków kokosowych
  • sól

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dokładnie rozgnieć praską i ostudź. Umyte śliwki nadkrój tak,by pozostały złączone. Usuń z nich pestki. 

2. Do ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko i połącz w jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp odrobinę mąki. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je w dłoniach, na środku ułóż śliwkę i otocz ciastem, formując kulę. 

3. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć knedle i gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz wiórki i smaż, aż całość się zarumieni. Knedle wyjęte z wody obtaczaj w wiórkach. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy