Knedle ze śliwkami
Z kokosową nutą
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dokładnie rozgnieć praską i ostudź. Umyte śliwki nadkrój tak,by pozostały złączone. Usuń z nich pestki.
2. Do ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko i połącz w jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp odrobinę mąki. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je w dłoniach, na środku ułóż śliwkę i otocz ciastem, formując kulę.
3. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć knedle i gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz wiórki i smaż, aż całość się zarumieni. Knedle wyjęte z wody obtaczaj w wiórkach.