Reklama

Reklama

Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą

Proste i zdrowe danie, które docenią nie tylko weganie. Kotlety z batatów będą smaczną odmianą również dla miłośników mięsa.

Bataty powinny pojawiać się w diecie sportowców jak najczęściej. Zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny: 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania - indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od około 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone).

Składniki dla: 8 porcji

Składniki - kotlety:

  • 1 średniej wielkości batat
  • 100 g siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g słonecznika
  • oliwa do smażenia

Składniki - salsa:

  • 2 pomidory
  • 1 garść liści kolendry
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju lnianego albo innego tłoczonego na zimno lub oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

Sposób przygotowania:

Reklama

Batat gotujemy w garnku do miękkości. Siemię lniane mielemy w młynku, następnie zalewamy szklanką wrzątku. Do blendera wrzucamy obrany i pokrojony w kawałki ugotowany batat, mielony kumin, sól, pieprz, wędzoną paprykę, mąkę oraz kleik z siemienia lnianego. Blendujemy na gładką masę. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy.

Formujemy placki i smażymy je na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę. Kroimy je w drobną kostkę. Liście kolendry myjemy, osuszamy i siekamy. Do miski wrzucamy pomidory i posiekaną kolendrę, dodajemy musztardę, olej lniany lub oliwę i utarte w moździerzu ziarna kolendry. Mieszamy.

Kotlety podajemy ciepłe z odrobiną pomidorowej salsy.

1 porcja zawiera: ok. 190 kcal/795 kJ   16 g węglowodanów, 5 g białka, 12 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Dowiedz się więcej na temat: dieta wegańska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje