Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą
Proste i zdrowe danie, które docenią nie tylko weganie. Kotlety z batatów będą smaczną odmianą również dla miłośników mięsa.
Bataty powinny pojawiać się w diecie sportowców jak najczęściej. Zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny: 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania - indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od około 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone).
Sposób przygotowania:
Batat gotujemy w garnku do miękkości. Siemię lniane mielemy w młynku, następnie zalewamy szklanką wrzątku. Do blendera wrzucamy obrany i pokrojony w kawałki ugotowany batat, mielony kumin, sól, pieprz, wędzoną paprykę, mąkę oraz kleik z siemienia lnianego. Blendujemy na gładką masę. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy.
Formujemy placki i smażymy je na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę. Kroimy je w drobną kostkę. Liście kolendry myjemy, osuszamy i siekamy. Do miski wrzucamy pomidory i posiekaną kolendrę, dodajemy musztardę, olej lniany lub oliwę i utarte w moździerzu ziarna kolendry. Mieszamy.
Kotlety podajemy ciepłe z odrobiną pomidorowej salsy.
1 porcja zawiera: ok. 190 kcal/795 kJ 16 g węglowodanów, 5 g białka, 12 g tłuszczu
Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały: