Krem brokułowy z kalafiorem
Przepis na pyszną zupę
Składniki:
- 2 brokuły
- 1/2 kalafiora
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło.
Zeszklij na nim cebulę. Dołóż brokuły, kalafior i ziemniaki. Zalej gorącym bulionem. Dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotuj na małym płomieniu (bez przykrycia) 20 minut.
2. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji, a resztę zupy zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Ponownie mocno podgrzej.
3. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj odłożonymi brokułami, śmietaną oraz posiekanymi jajkami.