Reklama

Reklama

Krem brokułowy z kalafiorem

Przepis na pyszną zupę

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1/2 kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie

Reklama

Przygotowanie:

1. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło.

Zeszklij na nim cebulę. Dołóż brokuły, kalafior i ziemniaki. Zalej gorącym bulionem. Dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotuj na małym płomieniu (bez przykrycia) 20 minut.

2. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji, a resztę zupy zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Ponownie mocno podgrzej.

3. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj odłożonymi brokułami, śmietaną oraz posiekanymi jajkami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: krem | kalafior

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje