Krem brokułowy z kalafiorem

Przepis na pyszną zupę

Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa
Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1/2 kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło.

Zeszklij na nim cebulę. Dołóż brokuły, kalafior i ziemniaki. Zalej gorącym bulionem. Dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotuj na małym płomieniu (bez przykrycia) 20 minut.

2. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji, a resztę zupy zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Ponownie mocno podgrzej.

3. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj odłożonymi brokułami, śmietaną oraz posiekanymi jajkami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas