Kremowy barszczyk
Dla miłośników dań z buraków

Składniki
- 80 dag czerwonych buraków
- 2–3 małe ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 szkl. czerwonego
- wytrawnego wina
- 1–2 łyżki octu balsamicznego
- sól, mielony pieprz
- kiełki albo rzeżucha do posypania
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchewki i buraki obierz, opłucz. Obrane warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. W dużym garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je, mieszając, ok. 5 minut. Potem podlej winem. Doprowadź do wrzenia. Następnie wlej szklankę gorącej wody. Gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze szklankę wrzącej wody, jeśli zupa jest za gęsta. Barszcz przypraw solą, pieprzem i octem. Posyp kiełkami albo rzeżuchą.