Kremowy barszczyk

Dla miłośników dań z buraków

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewki i buraki obierz, opłucz. Obrane warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. W dużym garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je, mieszając, ok. 5 minut. Potem podlej winem. Doprowadź do wrzenia. Następnie wlej szklankę gorącej wody. Gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze szklankę wrzącej wody, jeśli zupa jest za gęsta. Barszcz przypraw solą, pieprzem i octem. Posyp kiełkami albo rzeżuchą.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas