Krupnik

Krupnik można zrobić na wiele sposobów, ale żeby był smaczny, trzeba znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i przekonaj się, jakie pyszne może być pierwsze danie.

Krupnik to jedna z bardziej sycących zup.
Krupnik to jedna z bardziej sycących zup. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szyja z indyka
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • surowy korzeń imbiru (3 cm)
  • 5 suszonych grzybów
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • koperek
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna

Sposób przygotowania:

Jarzyny pokroić, dodać szyję, grzyby suszone, imbir i przyprawy. Kaszę gotować około 30 minut, do miękkości mięsa. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wrzucić do gotującej zupy. Mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić, wrzucić do zupy. Doprawić do smaku, dodać śmietany. Posypać koperkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas