Krupnik
Krupnik można zrobić na wiele sposobów, ale żeby był smaczny, trzeba znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i przekonaj się, jakie pyszne może być pierwsze danie.
Składniki:
- 1 szyja z indyka
- marchew
- seler
- pietruszka
- surowy korzeń imbiru (3 cm)
- 5 suszonych grzybów
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- koperek
- śmietana
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
Sposób przygotowania:
Jarzyny pokroić, dodać szyję, grzyby suszone, imbir i przyprawy. Kaszę gotować około 30 minut, do miękkości mięsa. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wrzucić do gotującej zupy. Mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić, wrzucić do zupy. Doprawić do smaku, dodać śmietany. Posypać koperkiem.